„Srpsko narodno kolo“ sutra stiže i u Kraljevo

U organizaciji Udruženja „BeNNem“, uz podršku Grada Kraljeva, u nedelju 25. juna sa početkom u 12 časova, na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu će po prvi put biti održana manifestaciju „Srpsko narodno kolo“. Manifestacija koja neguje srpsku tradiciju i kulturu održaće se istovremeno u više gradova širom Srbije.

Kako je istakao pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva za kulturne manifestacije Miloš Milišić, jedan narod narodom čine, pre svega, jezik, vera i običaji.

-Naša je sveta dužnost i zadatak da je čuvamo, negujemo i predamo onima koji će doći iza nas onakvu kakvu smo je mi nasledili od naših predaka i, možda, još i da je unapredimo. Moramo prihvatati savremenosti koje dolaze iz zapadnog sveta, ali moramo čuvati tradiciju jer ćemo tako sačuvati sebe – poručio je Milišić.

Prema rečima predsednika kraljevačkog ogranka Udruženja „BeNNem“ Radovana Pekovića, na reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva pri UNESKU Srbija je upisala četiri elementa – slavu (2014. godine), kolo (2017), pevanje uz gusle (2018) i zlakusku lončariju (2020).

-Ovo je poslužilo kao inspiracija Udruženju da pokrenemo inicijativu da se cela Srbija, u jednom velikom narodnom kolu, sabere i okupi. Kolo predstavlja ceo narod i suština jeste da kolo, pored toga što uveseljava, i zbližava ljude. Cilj je da tog dana sabrani u jednom velikom kolu predstavimo one tradicionalne, porodične i univerzalne ljudske vrednosti – rekao je Peković izrazivši nadu da će manifestacija postati tradicionalna i da će se održavati u poslednjoj sedmici juna i u narednim godinama.

Dragan Knežević, organizator manifestacije i jedan od osnivača projekta „Utemeljavanje i izgradnja humanizma kao društvenog uređenja“, smatra da će ovaj projekat, koji je započet u našem gradu i zemlji, biti nešto po čemu ćemo se prepoznavati u svetu. Prema njegovim rečima, Udruženje već 23 godine radi na ovom projektu, a pravno je utemeljeno 2012. godine.