ROMACTED II do pozitivne promene za romsku zajednicu

Na završnoj konferenciji projekta ROMACTED II – „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou“, održanoj danas u Opštini Vrnjačka Banja, predstavljeni su rezultati i aktivnosti ovog projekta, finansiranog sredstvima Saveta Evrope i Evropske Komisije. Konferenciji su prisustvovali zamenik predsednika opštine, Ivan Džatić, predsednik SO, Ivan Radović, koordinator za Romska pitanja i ROMACTED facilitator, Dejan Pavlović, rukovodilac Odseka za poslove organa Opštine, Jasmina Trifunović, članovi projektnog tima, partneri na projektu i korisnici.
„Vrnjačka lokalna samouprava već dugo godina posvećuje veliku pažnju romskoj populaciji. U skladu sa našim mogućnostima se uključujemo kako bismo rešili određene probleme sa kojima se oni suočavaju, ali i posvećeno radimo na realizaciji aktivnosti i projekata koji doprinose obezbeđenju uslova za njihov dostojan život. Većinu Roma koji žive na teritoriji naše opštine i lično poznajemo. Opredelili smo se na takav način jer mislimo da je to ljudski i normalno“, rekao je Ivan Džatić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja i naglasio da će i u narednom periodu Romi imati podršku Opštine Vrnjačka Banja.

On je ukazao da je već 8. aprila Međunarodni dan Roma gde će Opština, pored isticanja zastave romske populacije, obezbediti i određena sredstva za proslavu koju mladi organizuju u Podunavcima. Na kraju svog obraćanja, Džatić je pojedinačno pohvalio sve koji su doprineli uspešnoj realizaciji druge faze ovog projekta.
Dejan Pavlović, koordinator za Romska pitanja i ROMACTED facilitator, podelio je sa prisutnima svoje iskustvo u radu sa romskom zajednicom i, kroz prezentaciju, dodatno pojasnio ciljeve i rezultate projekta.
„Tokom projekta organizovali smo lokalne akcione grupe gde su Romi izlistavali prioritete i probleme u čijem rešavanju su želeli pomoć. Navedene probleme smo u hodu rešavali uz obezbeđivanje tri vrste pomoći, i to u građevinskom materijalu, adaptaciji prostorije u okviru OŠ „Branko Radičević“ koja je inkluzivnog karaktera i dodelu trimera“, rekao je Dejan Pavlović.

Prva faza ROMACTED projekta


U okviru ove faze projekta, adaptirana je prostorija u OŠ „Branko Radičević“ za dnevni boravak romske dece i druženje sa decom iz većinskih i manjinskih zajednica, a obezbeđeno je i 10 leđnih trimera za ekonomsko osnaživanje predstavnika romske zajednice u cilju sanacije i prevencije posledica od Covid-19 na romsku populaciju koja je najviše osetila negativne efekte pandemije. Druga faza projekta obuhvatila je i obezbeđenje građevinskog materijala za četiri romske porodice. Ukupna vrednost realizovanih mera u okviru druge faze ROMACTED projekta iznosila je 15.000 evra,
Na kraju konferencije, istaknut je značaj nastavka akcija za unapređenje položaja Roma i zajednički poziv na stvaranje društva u kome su različitosti bogatstvo, a ne prepreka.