RGZ: Podnošenje zahteva digitalniim putem je besplatno

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je podnošenje zahteva toj instituciji digitalnim putem besplatno kao što su i besplatne sve ostale digitalne usluge.

Povodom informacije u medijima da podnošenje zahteva košta do 24.750 dinara,RGZ je naveo da je to netačno i da je taj iznos cena advokatske komore Srbije za podnesak upisa u katastar, koji je zvanični pravni dokument i sadrži argumente, činjenice, pravne instrumente i zahteve radi evidentiranja i registracije prava ili promena u vezi sa nepokretnostima u katastar.

„Istina je da se usvojenim izmenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i infrastrukture ne menja trenutni sistem upisa u katastar, već unapređuje i u potpunosti demontira stari koruptivni model“, naveo je RGZ.

Dodaje se da je promena u zakonu uvedena samo u postupku podnošenja zahteva za upis prava na osnovu isprava nastalih, pre jula 2018. godine, odnosno isprava koje su nastale pre 10, 20 ili 40 godina i kojima su istekli svi zakonski rokovi za podnošenje.

Od 4. novembra 2023. zahtevi koji, kako je istaknuto, sadrže tako stare isprave mogu da se podnesu u katastar, isključivo digitalnim putem, preko profesionalnih korisnika (advokata i geodetskih organizacija), koji imaju ugovor sa RGZ.

„Podnošenje zahteva katastru i za ove korisnike je potpuno besplatno“, naveo je RGZ.

Napominje se da danas umesto 170 standardnih, fizičkih šaltera katastra, građani na raspolaganju imaju preko 4.000 digitalnih šaltera koji rade 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, potpuno besplatno.