Razvod i nova porodica: Deca se plaše gubitka jednog roditelja

Prema mišljenju psihologa, svaki razvod braka je sam po sebi jako težak i bolan kako za dete tako i za roditelje. Ma koliko oba partnera priželjikvali kraj, samo proces odvikavanja od neke osobe i ulazak u nepoznatu budučnost je traumatičan. Neki brakovi završavaju se civilizovano dok se neki, nažalost, završavaju veoma burno uz mnoštvo svađa, manipulacija decom, ogovaranjima i slično.

Šta je bitno?

U procesu razvoda braka podjednako pate svi članovi porodice, stim da su roditelji odrasla lica koja se dosta brže i lakše prilagožavaju novonastaloj situaciji.

– U tom periodu treba se na pravi način posvetiti pažnja detetu. To znači da je neophodno da zajedno razgovarate sa detetom o novim uslovima života, njihovim osećanjima, ali i da mu pokažete da ga volite i da za njega/nju uvek ima mesta kod oboje – savetuje dr psihologije Snežana Anđelić.

Neretko je slučaj da tokom i nakon razvod braka roditelji na sasvim pogrešan način pokušavaju da prezaštite dete ili preublaže situaciju. Dete ne treba čuvati već mu otovreno, prilagođeno uzrastu, objasniti novonastalu situaciju. Takođe, čest je sličaj i da roditelji pokušavaju da manipulišu detetom zahtevajući od njega da odabere „stranu“.

Moja i tvoja strana

Često se dešava da roditelji povedeni ljutnjom pokušavaju da osvoje svoje dete primoravajući ga na neki način da odabere stranu na kojoj će biti – očevoj ili majčinoj.

– U tom periodu čest je slučaj među roditeljima da su veoma kritički nastrojeni jedno prema drugom. Iz straha da bivši partner ili partnerka ne uzmu dete, roditelji ulaze u jednu jako frustrirajuću igru sa detetom neprestano mu prikazujući i dokazujući ko je bolji a ko lošiji. To je jako pogrešno. Morate shvatiti da dete podjednako voli oba roditelja i da ono ne treba i ne sme da dođe u situaciju da bira „stranu“. Vama dete niko ne može oduzeti, ono je vaše. Jedini što treba da radite jeste da se potrudite da budete dobri roditelji, da ne pričate loše jedno o drugome pred detetom već da nađete zajednički jezik sa bivšim partnerom i zajedno odgajate to dete i nakon razvoda – objašnjava psiholog.

Dete u ulozi poštara

Često se dešava da roditelji jedno drugome šalju poruke preko deteta, praveći od njega poštara. To je nešto najgore što možete učiniti jer na taj način od deteta očekujete da radi protiv drugog roditelja.

– Na taj način dete dovodite u situaciju da bira, a ono će iz straha da vas ne izgubi učiniti nešto protiv svoje volje. Dete ne sme da ima strah da će izgubiti jednog roditelja samo zato što se oni razvode. Ono mora imati sugurnost ma koliko se vi voleli ili rastajali, dete mora znati da će uvek imati svoje mesto i kod mame i tate. Samo se setite, vi ste birali tog partnera ili partnerku sa kojim ćete imati dete. Poštujte se međusobno jer činjenica je da će dete zauvek biti vaša neraskidiva veza. Sa bivšim partnerom ćete jednog dana zajedno ići na venčanje svog deteta, deliti unuče i još mnogo toga. Stoga budite razumni i olakšajte detetu ovaj period – preporučuje doktorka.

Drugi brak

Nakon nekog vremena obično jedan od bivših partnera nađe novu ljubav sa kojom ulazi u novi brak pritom stvarajući i novu porodicu. To za dete može biti jako bolno i zastrašujuće.

– Kada roditelj nađe novog partnera sa kojim zasniva novu porodicu to je za dete uvek jako traumatično. To ih čini veoma nesigurnim i zato je veoma bitno da razgovarate sa detetom objašnjavajući mu da ta situacija ne menja ništa u vezi sa njim i da će uvek imati svoje mesto i ulogu. U to deca jako teško poveruju i zato im je jako bitna podrška da se ne osete ugorženo. Taj osećaj posebno je izražen kada dođe novo dete jer to malo novo biće zauzima njihovo mesto i prostor. Poseban strah izaziva majčino novo dete koje za njih predstavlja „pretnju“ i strah da ne izgube maminu ljubav. Kada ne možete sami da rešite ovu situaciju jako je bitno da se obratite stručnom licu, psihologu, koji će vam na pravi način pomoći da ovu situaciju zajedno prevaziđete mnogo lakše i bezbolnije – objašnjava Snežana.

Jako je bitno da roditelj mirnim putem kroz razne razgovore pripremi dete na novog člana. Deca ne vole iznenađenja te vrste zato budite iskreni, jer kada je dobro pripremljeno za dolazak brata ili sestre lakše će procesuirati nova iskustva i situacije.

druga porodica/demetra.

Dolazak novog bića/ izvor demetra.rs

Poruka razvedenim roditeljima

– Najpre, budite civilizovani odrasli ljudi. Poštedite decu svih svojih ljutnji, nezadovoljstava, razočarenja. Jednostavno deca vam nisu birala partnera, niti je krivo za razvod. Potrudite se da ih zaštite svega onoga kroz šta ne moraju da prođu. Budite njihova podrška i oslonac. Sa bivšim partnerom pokušajte da se fokusirate na budućnost, kako ćete zajednički da pomognete detetu da prevaziđe sve posledice razvoda i da se nosi sa bolom vašeg rastanka – zaključuje dr psihologije Snežana Anđelić.

Lj.Marković