Prijem za učesnike „Leta kod Abraševića“

Festival „Leto kod Abraševića“, koji već 15 godina organizuje istoimeno Кulturno-umetničko društva, ove godine našao se u kalendaru međunarodne organizacije koja radi pri Unesku i okuplja najbolje folklorne grupe i festivale iz celog sveta. Društvo je već godinama deo ove organizacije, ali festival koji organizuje našao se pod okriljem CIOFF-a prvi put. Tim povodom, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić organizovao je prijem u Gradsku kuću za učesnike ovog festivala.

U Kraljevu su gostovali učesnici iz Čilea, Kolumbije i Meksika.

Gradonačelnik je istakao da je jedan ovakav festival veliki doprinos kulturnom letu u gradu, dodajući da će gosti poneti samo lepe uspomene iz Ušća, Mataruške, Bogutovače i Vrnjačke Banje.
– Nadam se da će naša kulturno-umetnička društva nastaviti da sarađuju sa svojim kolegama iz čitave Srbije, ali veoma značajno je da u naš grad dolaze i čuvari tradicije iz drugih zemalja. Kraljevčani će sada moći da se upoznaju sa kulturom, tradicijom i istorijom zemalja iz Južne i Centralne Amerike, a verujem da će ljudi iz „Abraševića“ uspeti da u naš grad dovedu i društva iz drugih zemalja. Grad će se potruditi da u budućnosti pomogne ovakve manifestacije kako bi svi Kraljevčani mogli da nauče nešto novo, da vide igre iz drugih država, da se upoznaju sa njihovom tradicijom i kulturom – rekao je gradonačelnik poželevši im dobrodošlicu u naš grad.


U ime gostiju, domaćine je pozdravio rukovodilac folklornog društva iz Čilea Karlos Matus.
-Nama je veoma drago da smo ovde kod vas i da možemo zajedno da predstavimo svoju kulturu i da upoznamo vašu. Spoj južnoameričkog folklora iz Meksika, Čilea, Kolumbije sa folklorom iz Srbije biće veliki spektakl i veoma nam je drago da učestvujemo u tome. Mnogo smo vam zahvalni zbog svega što ste učinili za nas, što smo ovde i nadamo se da ćemo opravdati vaša očekivanja – rekao je predstavnik čileanskog folklornog ansambla, koji je već 45 dana na turneji – Grčka, Bugarska, Niš, Čačak, Kraljevo, a potom i Kragujevac, dok je meksički bio u Hrvatskoj, a nakon Srbije nastavlja u Rumuniju, a Kolumbija tek kreće nakon Srbije.
Prema rečima Uroša Baltića, upravnika KUD „Abrašević“, jedan od uslova da kraljevački folklorni festival u njihovoj organizaciji postane deo značajne međunarodne organizacije, bio je da imaju minimum pet zemalja učesnica zajedno sa zemljom domaćina i bar dva ozbiljna koncerta.
– Cilj nam je bio da bude što interesantnije publici i smatram da smo izborom zemalja koje su ove godine došle uspeli u tome. Sinoć smo imali koncert u Ušću, kojim su meštani Ušća bili oduševljeni. Pozivam sugrađane da u četvrtak i petak od 20.30 dođu na gradski Trg, ali i da posete radionice u „Abraševiću“, koje su u potpunosti besplatne, na kojima će naši gosti predstaviti svoju kulturu kroz igru, pesmu, muziku i pokušati da nauče naše sugrađane da zaigraju sa njima – rekao je Baltić.


Kako je najavio, posle današnje radionice Meksika, večeras gostuju u Vrnjačkoj Banji, od 20.30 na Trgu kulture, sutra u 12.00 časova je radionica folklora grupe iz Кolumbije, u „Abraševiću“, od 12.00 časova, u 16.00 časova su u hotelu „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji, a u petak u 11.00 časova nastupaju u Domu za stare u Mataruškoj Banji, u 12.00 radionicu ima grupa iz Čilea i uveče imaju veliko finale Festivala na Trgu srpskih ratnika od 20.30.
Prema rečima Baltića, pored Meksika, Kolumbije i Čilea, kao učesnik Festivala za ovu godinu bila je predviđena i Turska, ali je, iz opravdanih razloga, otkazala učešće, a večeras će im se pridružiti folklorna grupa iz Republike Srpske.
Nastupi više od 100 učesnika „Leta kod Abraševića“ u našem gradu i banjama u okruženju, za sve učesnike, besplatni su.