Prijem za rukometašice Metalca

Ekipa Ženskog rukometnog kluba „Metalac“ iz našeg grada, treću godinu zaredom, osvaja titulu državnog šampiona. U finalu Državnog prvenstva u kategoriji Ž14, u okviru takmičenja mlađih kategorija Rukometnog saveza Srbije, održanog u Novoj hali sportova u Ribnici, od 19. do 21. maja, rukometašice „Metalca“ savladale su ekipe „Arene“, „Slovena“, „Mladog radnika“ i, nakon dva produžetka, „Juniora“.

Pod vođstvom trenera Aleksandra Nestorovića, Кraljevčanke su se, u svojoj uzrasnoj kategoriji – za devojčice 2008. godište i mlađe, izborile za prvo mesto u konkurenciji 12 ekipa i, nakon titula osvojenih 2021. i 2022. godine, pokazale da su bez premca.

Na prijemu organizovanom za naše zlatne sportistkinje i njihove trenere, gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je osvajanje titule šampiona države treći put u nizu izuzetno veliki uspeh.

„Posle osvajanja prvenstva Srbije za devojčice do 12 godina, rukometašice „Metalca“ su uspele da i u konkurenciji do 14 godina najsjajnije odličje sačuvaju u Kraljevu. Finale je bilo izuzetno neizvesno i, posle dva produžetka, one su uspele da ostvare ovu veoma značajnu pobedu. To pokazuje da se u Ženskom rukometnom klubu „Metalac“ veoma dobro radi, da su ove devojčice posvećene treninzima i napretku, a da njihovi treneri nastoje da ih nauče ne samo tajnama rukometne igre, već da su im drugi roditelji. Uveren sam da će grad Kraljevo nastaviti da bude rasadnik ženskih košarkaških, odbojkaških, rukometnih, ali i talenata i u drugim sportovima“, rekao je gradonačelnik podsetivši da su košarkašice Ženskog košarkaškog kluba „Kraljevo“ 2020. godine osvojile Kup Srbije, a ove godine bile finalisti Prvenstva i tek u petoj utakmici poražene od Crvene zvezde i donele srebro u naš grad.

„Uveren sam da će u budućnosti biti još ovakvih uspeha. Grad će nastaviti da finansijski pomaže ove klubove i svi zajedno – rukovodstvo klubova, treneri, igračice i Grad, nastavićemo da budemo na stazama starih uspeha“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport Miloš Simović naglasio je da treća titula osvojena zaredom nije slučajnost.

„Grad Kraljevo već godinama ulaže u naš sport, jako nam je bitan ženski sport. Imamo jedan ženski kolektiv koji se bori u najvišem rangu takmičenja i ostvaruje zapažne rezultate. Od ovih devojčica očekujemo mnogo, tek očekujemo rezultate. Krajnji cilj je takmičenje u najvišem, seniorskom rangu. Želimo da ove titule koje osvajamo u juniorskim i kadetskim kategorijama osvojimo i u seniorskoj kategoriji, kao krunu rada kompletnog tima koji sačinjavaju i Grad i klub i ljudi oko kluba i deca i njihovi roditelji i svi koji žive za ovaj uspeh, a na najbolji način ga reprezentujemo osvajanjem titula i promocijom sporta i u gradu i u našoj zemlji“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva zadužen za sport.

U idealnoj postavi Državnog prvenstva Ž14 našle su se dve igračice ŽRK „Metalac“ – levo krilo Mia Đekić i pivotmen Kristina Vuković, dok je najkorisnija igračica kapiten „Metalca“ Lena Andrić.

Lena je istakla da je jako ponosna na svoje saigračice, kao i na trenere.

„Svaka igračica je svojim prisustvom doprinela ovom prelepom iskustvu, bez makar i jedne od njih ovo ne bi bilo ostvareno. Finale je bilo jako neizvesno. Nismo započele utakmicu baš najbolje, ali u drugom poluvremenu smo se probudile i počele da igramo kako stvarno možemo i pokazale za šta smo trenirale ovih godinu dana“, kazala je Lana Andrić.

Trener ŽRK „Metalac“ Aleksandar Nestorović je zahvalio Gradu i Sportskom savezu odnosno gradonačelniku, pomoćniku za sport i predsedniku Saveza, koji podržavaju razvoj kraljevačkog sporta, i jer se iz godine u godinu sve više ulaže u sport u našem gradu.

„Zahvaljujući podršci, mi koji smo u sportu i radimo sa ovom decom imamo i želju i motiv da još više i bolje radimo. I ovog puta ću, kao i prošle godine, sa istog mesta, poručiti – vidimo se dogodine. Verujem u ovu generaciju, koja se pojavila posle dugo godina u rukometu, koja je posvećena, ima i motiv i znanje i harizmu da iznese sve što je potrebno. Uopšte nije bilo lako njihovom godištu da iznese finale sa dva produžetka, uz mnogo publike u hali, puno naboja i emocija, i da pobedi“, rekao je Aleksandar Nestorović.

Trener naših mladih rukometašica iskoristio je priliku da apeluje na škole u koje idu devojčice da podrže vannastavne aktivnosti svojih učenica koje postižu ovako visoke i zapažene rezultate i pokažu malo više razumevanja tokom priprema.

„Moramo da vratimo veru u decu da nije samo ono što se u školi radi obavezno, da su, zajedno sa školom, vannastavne aktivnosti nešto na čemu se deca mnogo grade. Apelujem da svi mnogo više povedu računa jer su ove devojčice to zaslužile – svojim ponašanjem, vaspitanjem i onim što su postigle daju značaj i školama iz kojih dolaze u većoj meri nego da su samo dobri đaci“, rekao je Nestorović i dodao:

„Trudićemo se da i u seniorskoj konkurenciji napravimo rezultat, da i naredne godine probamo da se domognemo drugog ranga takmičenja, Super B lige. Nadamo se da ćemo u narednim godinama uspeti najpre da zadržimo celu generaciju, a zatim da stignemo i do najjačeg ranga takmičenja. Da budemo uz rame sa ženskim košarkaškim klubom, koji je reper kako treba raditi, u kom pravcu ići i kako u seniorskoj konkurenciji pokušati da se dođe do rezultata“, kazao je Nestorović.

Kako je najavio, predstojećeg vikenda u Svilajncu se održava takmičenje devojčica do 12 godina, a za dve nedelju u Boru i Prvenstvo Srbije za devojčice do 16 godina, na kojima će ŽRK „Metalac“ takođe probati da osvoji medalje.