Prijave za takmičenje za domaćinstvo sa najviše lastinih gnezda

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sedmi put organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Pobednik takmičenja biće seosko domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda lasta. Rok za prijavu je 5. jun.

Nagrada za pobednika je tona kukuruza, a jedno domaćinstvo će biti i nasumično izvučeno i nagađeno vaučerom za kupovinu sadnica voća.

Cilj takmičenja je podrška seoskim domaćinstvima, ali i prijateljstvu ljudi i lasta.

-Lastama su potrebne štale, otvorenih prozora i vrata, tavanice sa gredama gde mogu da smeste gnezda i domaćini koje ne zaprašuju insekte, već ih ostavljaju ovim vrednim insektolovcima. U proseku, jedna lasta za sat vremena pojede i do 60 insekata, navela je Nataša Jančić, koordinatorka takmičenja.

Svi koji imaju najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta mogu se prijaviti na takmičenje onlajn – putem prijavnog formulara ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. Prijave telefonom se mogu obaviti radnim danima od 9.00 do 17.00 časova.

Rezultati takmičenja biće objavljeni 17. i 18. juna na sajtu www.pticesrbije.rs i na društvenim mrežama Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.