Prijateljski odnosi Herceg Novog i Vrnjačke Banje krunisani Sporazumom

Na svečanosti organizovanoj u velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, predsednici opština Vrnjačka Banja i Herceg Novi, Boban Đurović i Stevan Katić, odnose saradnje i prijateljstva dveju opština krunisali su potpisivanjem Sporazuma o saradnji.
Zdravstvo, kultura, obrazovanje i turizam, ali i zajednički međunarodni projekti – centralne su oblasti saradnje definisane potpisanim Sporazumom.
Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine, Ivan Otović, potpredsednik opštine, Mirko Mustur, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Mićo Rogović, projekt menadžer Opštine Vrnjačka Banja, Jelena Nešić, odbornici, sekretari, direktori i načelnici opštinskih službi i ustanova.
„Vrnjačka Banja i Herceg Novi imaju sličan broj stanovnika, približne budžete, karnevale, filmske festivale i da ne nabrajamo sva ostala kulturna i sportska dešavanja koja su poveznica među ova dva grada. Želim da istaknem veoma značajnu vezu, a to je zdravstvo jer je Vrnjačka Banja poznati zdravstveni centar Srbije, a Herceg Novi Crne Gore. Nadam se da će se saradnja na polju zdravstvenog turizma među naša dva grada nadograđivati i da ćemo uspostaviti još bližu saradnju iako je i do sada bila na zavidnom nivou“, rekao je predsednik opštine, Stevan Katić.
Obraćajući se prisutnima, predsednik opštine, Boban Đurović istakao je da dve opštine mogu zajednički dosta toga učiniti, pre svega na bilateralnom povezivanju lokalnih samouprava, ali i u smislu zajedničkog nastupa na evropskim i svetskim tržištima turizma.
„Verujem da će se naš Sporazum pretočiti u bratimljenje, a bratimljenje u sporazume sa velikim turoperatorima iz Evrope i celog sveta. Sigurno da ćemo zajednički nastupati sa projektima prema evropskim fondovima na obostranu korist”, kazao je Đurović i naglasio da će, uz podršku ministarstava turizma obe države, ovaj Sporazum omogućiti dolazak turista iz prvenstveno Azije i Evrope koji bi po sedam dana provodili u Vrnjačkoj Banji, Herceg Novom i trećem gradu-saradniku iz regiona.
Uz uverenje da će saradnja dva grada biti plodotvorna, predsednik opštine, Stevan Katić istakao je da je Herceg Novi grad koji širom otvorenih ruku dočekuje sve ljude, one koji ovaj grad osećaju kao svoj, posebno sve one koji dolaze iz regiona i iz bratske Srbije, odakle je, prema statistici, najveći broj turista.