Preti novi talas izlivanja reka i potoka u Srbiji

Usled borbe sa izlivanjem reka i potoka, u Srbiji je proglašena vanredna situacija u 32 grada i opštine. Otklanjaju se posledice poplava, ali preti novi talas izlivanja, jer se od danas očekuju nove obilne padavine, izjavio je jutros za RTS predstavnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Milenković.

Najteže je u opštini Kosjerić, gde je 20 domaćinstava bez električne energije.

Od 26. maja do danas evakuisano je 76 ljudi, a pripadnici MUP-a imali su oko 500 intervencija.

Uvedema je vanredna odbrana od poplava na vodnoj jedinici „Ibar Kraljevo-Novi Pazar“ i 24 časovno dežurstvo nadležnih službi na tom području.

Kod Kraljeva, Sektor za vanredne siruacije preventivno je postavlo odbranbene mobilne bedeme.

U Novom Pazaru, Aleksincu i Kosjeriću fokus je bio usmeren na angažovanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i sektora za vanredne situacije.

– U prethodnih 12 časova, pored te tri lokalne samouprave, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i sektora za vanredne situacije bili su ukupno angažovani na 21 intervenciji. Od toga je naglasak bio na crpljenju vode kao delu otklanjanja posledica elementarnih nepogoda. U prethodnom periodu imali smo još jedno evakuisano lice upravo na teritoriji opštine Aleksinac“, naveo je Milenković u jutarnjem programu RTS-a.

Istakao je da je najteže u opštini Kosjerić jer ima 20 ugroženih domaćinstava bez električne energije. Odsečeni su neki putni pravci, ali nema ugroženih.