Preko 13.000 mladih konkurisalo za program „Moja prva plata“

U četvrtom ciklusu programa „Moja prva plata“ za blizu 10.600 radnih mesta, koje je ponudilo oko 7.000 poslodavaca, konkurisalo je više od 13.000 mladih, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Ovaj program omogućava podršku zapošljavanju mlađih od 30 godina, bez radnog iskustva sa najmanje završenom srednjom školom, navodi se u saopštenju i dodaje će do 22. decembra poslodavci birati kandidate sa liste prijavljenih na poziciji.

Posle toga biće formirana konačna lista poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata na pozicijama koja će biti dostupna na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, a od 1. do 19. januara sledi potpisivanje ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata.

Program traje devet meseci, a za to vreme NSZ će kandidatima sa završenom srednjom školom mesečno isplaćivati po 28.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem po 34.000 dinara. Program realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije. „Moja prva plata“ se realizuje od 2020. godine i u dosadašnja tri realizovana ciklusa učestvovalo je više od 27.000 mladih i više od 15.000 poslodavaca.