Predstavljena iskustva i izazovi u uspostavljanju JUM-a

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku nemačke razvojne saradnje, organizovali su danas u Beogradu, konferenciju „Unapređenje efikasnosti i kvaliteta usluga na lokalnom nivou – iskustva i izazovi u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta“. Takođe je predstavljena i finalna aktivnost na projektu koji je u proteklom periodu podržavala nemačka razvojna saradnja u okviru šireg projekta „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, koji implementira GIZ.
Učesnicima skupa obratili su se dr Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Karsten Mejer Vifhauzen, zamenik ambasadorke SR Nemačke u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave, dr Aleksandar Martinović ukazao je da je projekat pomogao da 11 gradova i opština ojača kapacitete i poboljša kvalitet usluga koje se pružaju građanima i privredi. On jea podsetio je i na to da Ministarstvo pruža finansijsku podršku lokalnim samoupravama za uspostavljanje jedinstvenih upravnih mesta, kao modernih uslužnih centara gde građani ,na jednom mestu, ostvaruju više prava.
Opština Vrnjačka Banja je bila obuhvaćena ovim projektom u prvom ciklusu, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je nedavno učestvovalo u sufinansiranju izgradnje Jedinstvenog upravnog mesta u prizemlju zgrade Opštine.
Kroz ovu podršku, oko 70 administrativnih postupaka povezano je tako da štedi vreme, energiju i novac građana, a poseban značaj i efekti ovog projekta nalazi se u podatku da se 41 povezana procedura odnosi na građane kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška, od kojih je najviše građana kojima je potrebna finansijska pomoć u najrazličitijim vidovima, od materijalne pomoći, dečijeg dodatka, do subvencionisanih cena komunalnih usluga i energenata.
Od septembra 2019. do danas, otvoreno je 40 JUM-ova, dok se do kraja godine očekuje još 15 novih. Ministarstvo trenutno radi na kompletiranju normativnog okvira u ovoj oblasti i formiralo je Radnu grupu koja priprema radnu verziju teksta Uredbe o jedinstvenom upravnom mestu.
U ime Opštine Vrnjačka Banja, konferenciji je prisustvovala Jasmina Trifunović, rukovodilac Odseka za poslove organa Opštine.
Tokom konferencije je održana i panel diskusija na temu iskustava u uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta i najboljih praksi i izazova u ovoj oblasti. Na panelu su učestvovali predstavnici Vrbasa, Kragujevca, Lajkovca, Leskovca i Požarevca.