Predsednik Đurović: Slušajte decu jer od njih možete čuti izuzetno konstruktivne i zanimljive predloge

U eri sve većeg tehnološko razvoja, pred roditeljima, prosvetnim radnicima i predstavnicima lokanih samouprava nalaze se sve veći izazovi kako i na koji način pravilno edukovati mlade generacije dece. Zbog sve veće dostupnosti mobilnih telefona i sve manje fizičke aktivnosti deca se udaljavaju od stvarnog sveta i „uplivavaju“ u imaginarni koji im usporava razvoj kako fizički tako i mentalni. U nastavku teksta otkrivamo vam na koje načine Opština Vrnjačka Banja, na čelu sa predsednikom Bobanom Đurovićem, pomaže roditeljima, ali i afirmiše mlade da se okrenu zdravim stilovima života i pravim vrednostima.

Potral Narcis i jorgovan: Kada su u pitanju deca, šta je to što Opština čini kako bi im detinjstvo bilo lepše, bogatije i sigurnije, a ujedno da ih odvrati od preterane upotrebe savremene tehnologije?

– Organizovan besplatan prevoz dece i dobro razvijena sportska infrastruktura omogućavaju mališanima bavlјenje sportom još u ranom detinjstvu. Za sve one koji imaju želјu da razvijaju svoj talenat i afirmišu se u brojnim sportskim disciplinama tu je više od 30 sportskih udruženja kojima je, za treninge i takmičenja, na raspolaganju Hala sportova „Vrnjačka Banja“. Osim ove, tu su i hale u Vrnjcima, Novom Selu i Piskavcu, idealne za bavlјenje košarkom, rukometom i odbojkom. Ulaganjem od 20 miliona dinara, izgrađen je i fudbalski teren u Vrnjcima, za sve one mališane koji vole fudbal. Stadion malih sportova „Kocka“ predstavlјa najstariji sportski teren u Vrnjačkoj Banji, ali kako je i sam pozicioniran u srcu parka, nalazi se i u srcima mnogih generacija koje ovde stasavaju, druže se i treniraju. Banja ima i oko 20 otvorenih i zatvorenih bazena, od kojih je najveći Olimpijski bazen. Tu su i Adrenalin park, kao i brojna dečija igrališta o kojima brine Sportski centar Vrnjačka Banja.

Zimski sportovi predstavlјaju poseban zgoditak, a deca, uz organizovanu zimsku školu skijanja, imaju mogućnost da ovladaju ovim sportom na ski stazi “Krst“ na Goču, koja ima žičaru, dve uređene ski staze i jednu pomoćnu za početnike.

Opština subvencioniše prevoz deci koja putuju u okolne gradove radi sticanja dodatnih znanja i veštine, kao i projekte brojnih udruženja i centara čije su aktivnosti usmerene na pravilan razvoj dece i pružanje pomoći i podrške mladima i roditeljstvu.

Prioritet u svemu nam je sigurnost i bezbednost svih naših građana, a posebno dece, te u saradnji sa Policijskom stanicom i Savetom za bezbednost saobraćaja na teritoriji naše opštine podržavamo i podstičemo brojne aktivnosti. Pored dobro uređenih saobraćajnica i pešačkih prelaza, posebno u blizini školskih objekata, velika pažnja se poklanja i akcijama i manifestacijama koje su edukativnog karaktera, a koje decu  na zabavan način upoznaju sa saobraćajem i pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju. U tom smislu, deca vrnjačke opštine su učesnici, a Vrnjačka Banja domaćin takmičenja koja se organizuju  u okviru projekta „Pažljivkova smotra“.

Takođe, u Banji imamo i Centar za razvoj inovativnih delatnosti koji pruža infrastrukturnu podršku inovacionoj delatnosti u svojstvu poslovno – tehnološkog inkubatora, ali i različitim obukama namenjenim deci i mladima u kojima se uče da na korisan i pametan način koriste mogućnosti savremene tehnologije – ističe predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović.

Portal Narcis i jorgovan: Koje manifestacije organizujete ili podržavate, a koje su u vezi podsticaja obrazovanju i boljem kulturnom životu?

– Sva deca na teritoriji opštine Vrnjačka Banja obuhvaćena su obrazovnim sistemom. Pored dobrih uslova za realizaciju nastave, nastojimo i da u okviru svakog školskog objekta izgradimo sportske sale gde će se deca baviti sportom. Pratimo potrebe, ali i aktivnosti koje podstiču obrazovanje, ali i doprinose kvalitetnijem kulturnom životu u našoj opštini. Podržavamo i aktivnosti koje vaspitači i nastavno osoblje organizuju u  okviru obeležavanja Dečije nedelje, pa tako, poput brojnih vitalnih organizacija na našoj teritoriji, i mi u prostorijama Opštine Vrnjačka Banja vrlo rado ugostimo mališane, sa ciljem da im približimo rad lokalne samouprave. Neverovatno je kako upravo od dece možete čuti izuzetno konstruktivne i zanimljive predloge za unapređenje našeg mesta. Naravno, sa posebnom pažnjom i velikim zadovoljstvom nastojimo i da opravdamo njihovo poverenje i  realizujemo zadatke koje nam postave. 

Podstičemo i ulaganja u sadržaje u seoskim sredinama, pa tako imamo ZOO vrt u Vrnjcima sa preko 120 različitih vrsta životinja iz gotovo svih delova sveta, gde je organizovana učionica na otvorenom za edukaciju dece i kreiranje njihovog odgovornog odnosa prema prirodi i životinjama, a planira se i otvaranje škole za jahanje. U želji da svoj deci predškolskog i školskog uzrasta omogućimo posetu ZOO vrtu, Opština pruža podršku u realizaciji organizovanih poseta. Takođe je tu i ranč Debeljak gde se često realizuje nastava u prirodi, kao i  Sportski centar „Karović“ sa školom tenisa za sve one koji žele da se bave ovim sportom, i mnogi drugi.

Banja je poznata po velikom broju manifestacija, dečijih festivala, likovnih kolonija i radionica, izložbi, filmskih i pozorišnih predstava, koncerata, sportskih manifestacija. Najposećenija je, svakako, dečija karnevalska povorka u okviru Međunarodnog vrnjačkog karnevala gde deca imaju priliku da ispolje svoju kreativnost.

Preko cele godine, posebno u mesecima letnje turističke sezone, Banja nudi izuzetno bogat, sadržajan i raznovrstan kulturno – zabavni program.

Bogatstvu kulturnog ambijenta Vrnjačke Banje doprinosi i Park skulptura, Zamak Belimarković, Muzej banjskog lečenja, Park poznatih, kao i  Narodna biblioteka “Dr Dušan Radić” i Omladinski klub pri Kancelariji za mlade u okviru kojih se organizuju, gotovo svakodnevno, brojne edukativne i kreativno-istraživačke radionice koje pomažu deci da razvijaju svoje veštine. 

Opština svesrdno podržava i rad udruženja koja neguju našu tradiciju i folklor, a koja svoja znanja iz te oblasti nesebično prenose na decu i omladinu – ističe Đurović.

Portal Narcis i Jorgovan: Čime se lokalna samouprava može pohvaliti u prethodnom periodu, a šta ima u planu?

– Prioritet svakog odgovornog društva, pa i Opštine vrnjačka Banja  je  konstantno unapređenje mera koje imaju za cilj očuvanje porodice kao stuba društva i doprinose kvalitetu života u Vrnjačkoj Banji. Na teritoriji opštine postoje četiri matične škole sa izdvojenim odeljenjima, a naš cilj je da u svima deca imaju jednake uslove za rad. Takođe, postoje i dve srednje škole – Gimnazija i Ugostiteljsko-turistička škola u kojoj je uvedeno dualno obrazovanje. Možemo se pohvaliti i Fakultetom za hotelijerstvo i turizam, jedinim državnim fakultetom za novu oblast koji je za kratko vreme postao svojevrsna perjanica razvoja turizma, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu. Na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam otvorena je nedavno laboratorija za praktičnu nastavu na gastronomskom menadžmentu. Svaka modernizacija i inovacija, ne samo u studijskom programu Fakulteta, već i u infrastrukturi, puno znači i lokalnoj samoupravi i Fakultetu kao rasadniku stručnih kadrova u hotelijerstvu i turizmu koji, nakon završetka školovanja, treba da svoje znanje primene i kapitalizuju u nekim od hotelskih kapaciteta. Prostor za laboratoriju obezbedila je Opština Vrnjačka Banja, dok su Fakultet i Ministarstvo prosvete uložili značajna finansijska sredstva za opremanje.

Uspeli smo uz podršku Vlade RS da izgradimo novu zgradu Gimnazije i našim srednjoškolcima obezbedimo najsavremenije uslove školovanja. Posle dužeg perioda, izgradnjom još četiri učionice u OŠ „Bane Milenković“ uvedena je jednosmenska nastava, a uvođenjem grejanja, omogućeno korišćenje fiskulturne sale u svim vremenskim prilikama.  Planiramo i završetak fiskulturne sale u OŠ „Branko Radičević“ u Podunavcima. Očekuje nas realizacija velikih planova u budućem periodu i na unapređenju demografskih prilika i uvođenje dodatnih mera i podsticaja koje će olakšati mladima da se ostvare kao roditelji, a mladim roditeljima da svoju decu odgajaju u sredini u kojoj osećaju sigurnost i podršku društva u svim segmenitma. Posebnu podršku pružaćemo i dalje porodicama sa decom koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju. Uz pomoć partnera, u ovom delu uspeli smo da mnoge porodice stambeno i materijalno obezbedimo kako bi deca živela u istim uslovima u kakvim žive njihovi brojni vršnjaci, a pomažući rad udruženja, među kojima se posebno ističe Udruženje roditelja dece ometene u razvoju nastojimo da, pored obezbeđenja prostora za rad i drugih neophodnih stavki za nesmetan rad i funkcionisanje, finansiramo  i usluge koje će bar delimično olakšati roditeljima, kao što je usluga dnevnog boravka. Takođe finansijski podržavamo i uslugu ličnog pratioca deteta sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, sa područja opštine Vrnjačka Banja – poručuje prvi čovek opštine.

Portal Narcis i jorgovan: I za sam kraj, koja bi bila Vaša poruka mladima, (koje su to prave vrednosti kojih treba da se drže i uče svoju decu, a koje možda i sami primenjujete u vaspitanju svoje)?

– Mladima bih poručio da vole i cene ljude oko sebe. Da idu za svojim snovima, ali da nikada ne zaborave gde su im koreni. Da uvažavaju druge, ali i da vole i poštuju mesto i zemlju u kojoj su rođeni.  Poručio bih im i da budu odgovorni, strpljivi, istrajni, vredni i radoznali.  Da uče i istražuju, jer što više znaju, više će i vredeti – poručuje Đurović.

Lj.Marković

foto: ustupljene

23.12.2023.