Predsednik Đurović posetio malenog Jakova, prvu bebu u 2024. godini

Drugog dana 2024. godine u kraljevačkoj bolnici rođena je prva beba sa teritorije opštine Vrnjačka Banja. Jakov je prvo dete po redosledu rođenja u porodici Nikolendžić iz Novog Sela. Rođen je u 9.10 časova, sa 3.350 grama i dužine 53 cm.
Malenog Jakova i njegove roditelje, Maju i Marka, posetio je predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović. One je, uz čestitke na prinovi, mladim roditeljima uručio novčana sredstva u iznosu od 100.000 dinara, a Jakovu darivao prigodne poklone.


Đurović je podsetio da Opština Vrnjačka Banja obezbeđuje i po 27.000 dinara za svako rođeno dete, zatim nadoknadu nezaposlenim porodiljama od po 5.000 dinara mesečno do navršene prve godine života deteta. Opština takođe subveniše veštačku oplodnju, kao i druge mere pronatalne politike i mere podrške i zaštite porodice.
– Rođenje malog Jakova doneo je mnogo sreće porodici Nikolendžić, a ja ne sumnjam da će u ovoj porodici i u ovom domu biti još dece. U budžetu su stvoreni uslovi da, pored realizacije razvojnog plana Opštine, možemo da radimo i na socijalnom planu i programu koji je zaista bogat. Upoređujući sa socijalnim planovima drugih lokalnih samouprava mogu reći da smo u samom vrhu po iznosima koje opredeljujemo za realizaciju mera pronatalne politike – rekao je Đurović.

Povećana novčana sredstva

Opština je ove godine povećala iznos sredstava koji se dodeljuje po osnovu rođenja deteta, sa tendencijom daljeg uvećanja ovih sredstava.
– Prateći politiku Vlade Republike Srbije koja je znatno povećala davanja za ove namene, i Opština Vrnjačka Banja će, shodno mogućnostima u budžetu, povećavati davanja i podržavati svu novorođenu decu na teritoriji vrnjačke opštine, kao što podržavamo nezaposlene porodilje, pružamo podršku za treće i četvrto dete, ali i one socijalne kategorije koje po programima koje mi imamo ostvaruju pravo na dodatnu podršku i socijalnu sigurnost – dodao je Đurović.
Na osnovu evidencije Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“, 2023. godine rođeno je 235 beba u Vrnjačkoj Banji. To je primetan porast nataliteta u odnosu na 2022. godinu kada je rođeno 203 bebe i u odnosu na 2021. kada je na teritoriji opštine Vrnjačka Banja rođeno 192 bebe.