Predsednik Đurović: Porodica je poput neosvojive tvrđave u kojoj svaki pojedinac nalazi mir

Ostvarenje roditeljstva je iskonska želja većine ljudi. Biti roditelj je koliko divno toliko i izazovno, jer roditeljstvo sa sobom nosi brojne obaveze, probleme i brige. U vremenu sve veće ekonomske krize na svetskom nivou, Vlada Republike Srbije početkom godine donela je odluku da su njeni prioriteti, kao i ranijih godina, povećanje nataliteta i standarda života. Pored najvišeg državnog organa pomoć roditeljima, ali i mladima veliku podršku pružaju i lokalne samouprave. Kako to konkretno izgleda u Vrnjačkoj Banji otkrio nam je predsednik opštine Boban Đurović.

Portal Narcis i jorgovan: S’obzirom da govorimo o porodici, šta za vas kao pojedinca, ali i predsednika Opštine, znači porodica?

  • Za svakoga, pa i za mene porodica je najveća vrednost. Poput neosvojive tvrđave, u njoj osećamo zaštitu, mir i podršku, a pre svega beskrajnu  ljubav, pažnju i toplinu. Ona je moja baza, oslonac i motivacija. Srpski narod je oduvek bio poznat po poštovanju porodičnih vrednosti, a porodica je bila i ostala glavni element našeg društva kao nosilac morala, kulture, tradicije, ali i faktor stabilnosti i razvoja države. Zdrava i snažna  porodica je temelj uspešnog društva i najveća sreća koju čovek sam stvara – započinje priču sa nama predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović.

Portal Narcis i jorgovan: Na koji način lokalna samouprava pomaže mladim bračnim parovima i podstiče rast nataliteta?

  • Na godišnjem nivou, Vrnjačka Banja izdvaja više od 10% celokupnog budžeta za brigu o porodici i pronatalnu politiku, po čemu je jedna od retkih opština u Srbiji.  Možemo se pohvaliti da smo lokalna samouprava koja ulaže u mlade i podstiče reproduktivno zdravlje. Revnosno sprovodimo sve programe državne pomoći, koji su posebno usmereni ka mladima, odnosno mladim bračnim parovima i roditeljima. Konstantno radimo na unapređenju razvoja delatnosti socijalne zaštite, razvijamo opciju za fleksibilnije radno vreme roditelja i sprovodimo podsticajne mere koje utiču na dobrobit dece i njihovih roditelja. Podrška porodici usmerena je na majku kao nosioca prava pomoći. Za prvorođeno dete u kalendarskoj godini, Opština izdvaja 100.000 dinara, dok porodilja sa teritorije opštine Vrnjačka Banja za svako novorođenče dobija po 25.000 dinara. Takođe, porodilja za četvrto i svako sledeće dete dobija iznos od po 15.000 dinara mesečno do navršenih 15 godina života deteta. Svim parovima koji se ne mogu prirodnim putem ostvariti kao roditelji, lokalna samouprava pruža finansijsku podršku za vantelesnu oplodnju. Unapređena je i primarna zdravstvena zaštita kompletnom rekonstrukcijom Doma zdravlјa „Dr Nikola Džamić“ u koju je, preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS, uloženo 2,5 miliona evra.  Zgrada Doma zdravlјa sada predstavlјa najviši standard primarne zdravstvene zaštite. Paralelno sa ovim ulaganjima, nabavlјena je i neophodna dijagnostička oprema koja je, između ostalog, namenjena zdravom planiranju potomstva i  opremanju Odelјenja pedijatrije – ističe prvi čovek opštine. 

Portal Narcis i jorgovan: Koje su to mere podrške koje sprovodite kada su u pitanju mladi roditelji i deca?

  • U vrnjačkoj opštini, svako treće i naredno rođeno dete ostvaruje pravo na besplatan boravak u vrtiću, besplatnu užinu, ekskurziju i besplatne udžbenike za osnovnu školu. Pored obezbeđenja kvalitetnog obrazovanja, Opština Vrnjačka Banja pomaže porodicama u opremanju dece za polazak u prvi razred osnovne škole. Porodicama sa darovitom decom obezbeđujemo jednokratnu pomoć kao meru koja dodatno podstiče najbolje učenike osnovnih i srednjih škola i studente. U okviru finansijske podrške porodici sa decom je i isplata novčane  pomoći porodiljama bez stalnog zaposlenja. Opština Vrnjačka Banje jedna je od lokalnih samouprava koje su odgovorile na poziv Udruženja „Tri Plus“ i uvela ponosne kartice za majke sa troje i više dece. Ova kartica pruža mogućnost majkama da kupuju proizvode i koriste usluge naših privrednih subjekata u javnom i privatnom sektoru po povoljnijim cenama – objašnjava predsednik.

Portal Narcis i jorgovan: Na koji način afirmišete mlade da ostanu u Vrnjačkoj Banji, zasnuju porodice i zaposle se u svom rodnom mestu?

  • Vrtoglavi uspon Vrnjačke Banje kao turističke destinacije, pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mesta, uticali su na stvaranje povolјnog ambijenta za život mladih, ostvarivanje uspešne profesionalne karijere, ekonomsku stabilnost koja im omogućava da žive od svog rada i bez dvoumlјenja planiraju porodicu. Poslednjih desetak godina lokalna samouprava vodi politiku ravnomernog razvoja svih delova njene opštine. To se, pre svega, odnosilo na ulaganja u izgradnju putne infrastrukture u seoskim područjima koja je omogućila dobru povezanost vrnjačkih sela sa većim centrima. Rekonstruisali smo domove kulture, radili na podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga u seoskim sredinama gde su rekonstruisane ili otvorene nove, potpuno opremljene ambulante i  zdravstvene stanice. Bez izuzetka, sve vaspitne grupe, od jaslica do starijih vaspitnih i predškolskih grupa sada nude iste uslove i u gradskoj i u seoskoj sredini. Velika su ulaganja i u javnu rasvetu, školske objekte, sportsku infrastrukturu, stvaranje povoljnog ambijenta za život i ostanak mladih u mestu gde su rođeni – zaključuje predsednik opštine Boban Đurović i dodaje da su prioriteti Vrnjačke Banje i dalje konstantno unapređenje mera koje imaju za cilj očuvanje porodice kao stuba društva i doprinose kvalitetu života u ovom banjskom mestu.

20.10.2023.

Lj.Marković