Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović dobijaju zajedničko spomen-obeležje u svom Kraljevu

Naši sugrađani, rođeni Kraljevčani, doajeni naše narodne muzike – Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović dobiće zajedničko spomen-obeležje u svom gradu. Za izbor idejnog rešenja spomen-obeležja zaduženo je Radno telo. Prvim sastankom ovog novoformiranog tela napravljeni su i prvi koraci ka konkretizaciji ove inicijative.

„Novica Negovanović i Predrag Živković Tozovac su širom Srbije, bivše Jugoslavije, a i čitаve Evrope, pronosili srpski narodni melos, govorili o našoj narodnoj tradiciji, našoj kulturi, i uvek, gde god da su živeli, isticali su da su Kraljevčani. Mi, Kraljevčani, treba da se sećamo svojih velikana, da se sećamo ljudi koji su bili veliki umetnici i koji nikada nisu zaboravili odakle su potekli“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić dodajući:

„Upravo zbog toga smo i osnovali radnu grupu koja ima za cilj da podigne zajedničko spomen-obeležje ovoj dvojici velikana, koje će se nalaziti u pešačkoj zoni u centru Kraljeva, a mi ćemo urbanistima i ljudima koji se bave kulturom ostaviti da odrede tačno mesto gde će se nalaziti spomenik, kao i njegov izgled. Zahvalan sam gospođi Emiliji, udovici Predraga Živkovića Tozovca, Mirjani, udovici Novice Negovanovića, i njihovoj rodbini, koji su podržali našu ideju“, kazao je gradonačelnik Kraljeva.

On je podsetio na to da su Grad Кraljevo i Кulturni centar „Ribnica“ pre dve godine započeli održavanje Festivala „Zlatne harmonike Кraljeva“, u znak sećanja na ovu dvojicu velikana naše muzike, dodajući dа iz Kraljeva potiču i Miša Mijatović, Vlada Panović, Aca Sofronijević i čitav niz drugih muzičara.

Gradonačelnik je, ukazujući na to da su Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović istinske legende naše, srpske narodne muzike, istakao da je prošlogodišnji festival „Zlatne harmonike Kraljeva“, na centralnom gradskom trgu, okupio mnoštvo ljubitelja srpske tradicionalne muzike, a da je koncert, koji je direktno prenosio RTS 1, gledalo čak 1.190.000 ljudi.

Gradonačelnik je posebno istakao da je jako važno da postoji što veći konsenzus oko svega neophodnog za izgradnju ovog zajedničkog spomen-obeležja.

„Izgradnja ne treba da zavisi od toga ko je na vlasti i ne sme da se desi kao sa Spomenikom srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, koji su, sa promenama vlasti, premeštali sa centralnog gradskog trga na Staro groblje, pa opet na Trg. Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović su veći od svake vlasti“, rekao je Terzić.

Predsednik Radnog tela za izbor idejnog rešenja spomen-obeležja Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću, pomoćnik gradonačelnika za kulturne manifestacije Miloš Milišić, podsetio je na neizbrisiv trag koji su naši sugrađani ostavili.

„Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović od, s početka, estradnih umetnika, prerasli su u istinske narodne umetnike i oni su, kao takvi, sebi za života obezbedili nezaborav u ovoj vrsti muzike. Izgradnjom zajedničkog spomenika mi njima kažemo skromno ‘hvala’ – što su proneli ime dela Srbije u kojem živimo“, kazao je Milišić.

Supruge naših poznatih i priznatih umetnika zahvalile su Gradu Кraljevu, gradonačelniku Predragu Terziću, njegovom pomoćniku Milišiću, svima koji su podržali ovu akciju.

„Mislim da je ovo dobro i za sam grad s obzirom na to da Кraljevo ima turističke potencijale, a da ova dva velikana mogu da pospeše i da unaprede sve to“, rekla je Mirjana Negovanović.

Emilija Janjić Živković je poručila:

„Presrećna sam što će grad, riznica umetnika srpske muzike, kulture, postati i mesto večno Predraga Živkovića Tozovca i dragog njegovog burazera Novice Negovanovića.“

Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo je Emiliji Janjić Živković i Mirjani Negovanović dodelio zahvalnice – za nesebičnu podršku Festivalu „Zlatne harmonike Kraljeva“, kojima je naš grad, podsećajući se onih kojima je posvećen, ali i promovišući nove mlade talente, započeo tradiciju odavanja pošte.

grad Kraljevo