Ponos Vrnjačke Banje, mlada Anđela najbolji student u Francuskoj

„Preko trnja do zvezda“ latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević. Prošli su mnogo toga u životu da bi se danas Francuska „poklonila“ Anđeli odavajući joj veliko priznanje. Njeni rezultati pokazuju da je pravi genije a njeni profesori govore da Francuska ne pamti ovakvog studenta. Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su iz Peći sa Kosova i Metohije. Posle povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj dom i krenuli u nepoznato. Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, Lazarevićeve je naterala da se još jednom sele.

Odlučili su da probaju „preko“. 2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske, gde pokušavaju da se snađu. U početku Lazarevićima je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova vredna i poštena porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017.godine. Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Već od početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje i uz marljiv rad postizala je fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvala i priznanja tokom svog osnovnog školovanja a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimanje odabrati. Izbor je pao na studije medicine.

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Naime za samo jednu godinu, dala je po dve godine programa i to na dva fakulteta. Na medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama. Njeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Govore da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu. Međutim dobar glas, daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da stipendira u potpunosti Anđelu i plati joj kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student.

Anđela je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zabravlja odakle potiče i dolazi. Ona je rekla za portal „Svi Srbi u Parizu“ da srpski duh mi svakodnevno pomaže da budem prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavljam naš narod“.

Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Ona je poslala poruku svim našim mladim ljudima koji žive van Srbije:

– Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koji žive ovde da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne sme i ne može ni jedna prepreka da zaustavi uspeh naše dece koja su jako inteligentna i borbena za život gde god se nalaze – rekla je Anđela.

izvor: blic