Poljoprivredni popis u Srbiji od 1. oktobra do 15. decembra

Popis poljoprivrede 2023. biće obavljen od 1. oktobra do 15. decembra, prvi preliminarni rezultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. a ostali će se objavljivati sukcesivno, najkasnije do 31. decembra 2025. godine, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RZS popis organizuje u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede 2023. godine i da je on trebalo da bude održan prošle godine, ali je zbog epidemije kovida pomeren kao i opšti popis stanovništva.

Korišćenje laptopova na terenu u popisu stanovništva je bilo veoma korisno i ta iskustva će se koristiti i pri popisu poljoprivrede.

U njemu će učestvovati oko 4.000 osoba, a popisom bi trebalo da bude obuhvaćeno 680.000 domaćinstava, gazdinstava pravnih lica i gazdinstava preduzetnika.

Poljoprivreda u bruto-domaćem proizvodu učestvuje sa šest procenata.

Prosečna ekonomska veličina gazdinstva u Srbiji bila je četri puta niža od proseka Evropske unije.

Kada je reč o finansiranju popisa, ovaj posao biti delom finansiran iz pretpristupnih fondova Evropske unije a ostatak iz republičkog budžeta.

Evropska unija će za popis izdvojiti 20 miliona evra.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević je rekla da je ovo ministarastvo partner u popisu, kako u pravno-formalnoj podršci tako i u promovisanju aktivnosti samog popisa i pomoći Zavodu za statistiku putem svoje organizacione mreže na teritoriji cele Srbije.

Kod 340.000 porodičnih gazdinstava nosioci su muškarci, a najveći broj nosilaca poljoprivrednih gazdinstava ima više od 70 godina.

Očekivanja su da se ovim popisom dobije sveobuhvatni pregled karakteristika nacionalne poljoprivrede, kako bi mogle da se uzrade baze podataka i oformi statistički registar poljoprivednih gazdinstva kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja.

Dobijeni podaci trebalo bi da unaprede i kreiranje agrarne politike kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.