Polaganjem venaca obeležen Dan državnosti Srbije u Kraljevu

Polaganjem venaca kraj Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. predstavnici Grada Kraljeva, na Sretenje, obeležili su Dan državnosti Republike Srbije.

Gradonačelnik Predrag Terzić poručio je da se ovog dana sećamo Sretenja 1084. godine kada je u Orašcu nadomak Aranđelovca vožd Karađorđe digao oružanu bunu protiv Turaka, Prvi srpski ustanak.

-Prvi srpski ustanak je značio ne samo borbu protiv turskog osvajača, već i želju da srpski narod, dobivši slobodu, dobije slobodu štampe i slobodu udruživanja i da se ukinu feudalni odnosi u našoj zemlji. Sve je to postignuto Sretenjskim ustavom iz 1835. godine, koji je zasigurno bio jedan od najmodernijih ustava u tadašnjoj Evropi. Time je srpski narod pokazao želju za slobodom, želju za borbom za oslobođenje i širenjem države na delove koji su još uvek bili okupirani od Austrijanaca i Turaka. I danas se naš narod bori za slobodu, bori se da očuva nezavisnost u odlučivanju, da Srbija ostane suverena država. Siguran sam da ćemo u tome i uspeti – istakao je gradonačelnik.

Istoričar Nemanja Trifunović, iz kraljevačkog Narodnog muzeja, podsetio je na to da se Sretenje Gospodnje obeležava kao Dan državnosti i ustavnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak i 1835. kada je u Kragujevcu donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznatiji kao Sretenjski ustav.

Kako ističe Trifunović, na toj velikoj Narodnoj skupštini održanoj u Кragujevcu prisustvovali su predstavnici našeg kraja – Sreten Novaković, trgovac iz Karanovca, i Mihajlo Radojević, samailski knez.

Kraj Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, odali su poštu i pololožili vence i predstavnici Raškog upravnog okruga, Policijske uprave, Žandarmerije, Bezbednosno-informativne agencije, Vojske Srbije, Udruženja učesnika rata od 1991. do 1999. godine, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženje porodica palih boraca, Društvа za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“, poštovaoci svih ratnika izginulih u oslobodilačkim ratovima Srbije… Događaj je ispratio Vatrogasni orkestar „27. septembar“ – himnom Republike Srbije i zvucima „Posmrtnog marša“.

foto. Grad Kraljevo