Pokrenuta prva platforma za alarmiranje građana o izmenama planova za izgradnju

Glas građana i privrede u urbanističkom planiranju, bar teoretski, trebalo bi jasnije i glasnije da se čuje nakon što je i zvanično startovala digitalna platforma „Budi deo plana”, preko koje će korisnici, u realnom vremenu, dobijati obaveštenja o izmenama planskih dokumenata i moći da na njih elektronskim putem podnesu eventualne prigovore.

Platformi, koja je važan korak ka formiranju jedinstvenog nacionalnog sistema eProstor, mogu da pristupe svi građani Srbije.

Aplikacija je razvijena za potrebe grada Kragujevca, koji je izabran za pilot lokalnu samoupravu o čijim će planskim dokumentima koji su u proceduri za izmene i usvajanje javnost moći da bude obaveštena putem mejla, sms ili viber poruka.

Aktivacija nove IT platforme predstavljena je na prvoj ovogodišnjoj sednici Saveza za imovinu i investicije NALED-a.

Prema rečima Jasmine Radovanović, vodeće savetnice za imovinu i investicije u NALED-u, građani više neće morati primedbe da podnose samo na šalterima nadležnih institucija i komisija, već mogu to da urade onlajn.

Sledeći korak je da ovaj vid razmene informacija postane praksa i zaživi u celoj zemlji – istakla je Radovanović.

Geografski fakultet u Beogradu pružio je stručnu podršku ovom projektu.

Nedostatak transparentnosti ključni je problem u urbanističkom planiranju. Platforma je, s jedne strane, put da građani steknu veće poverenje u rad lokalne administracije, a s druge važan mehanizam da se ubrza izrada prostornih i urbanističkih planova i ostvare velike uštede – ocenio je Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta.

Prijavom na platformu budideoplana.rs, svi koji žele da znaju šta se dešava i planira u prostoru, za sada samo na teritoriji grada Kragujevca dobijaće notifikaciju i to već u fazi podnošenja inicijative za izmenu planskih dokumenata.

Nakon sprovođenja projekta u Kragujevcu biće definisane konkretne preporuke za transparentniji  proces prostornog planiranja u celoj Srbiji.