Počeo prvi regionalni Samit turizma i privrede

Prvi regionalni Samit turizma i privrede počeo je juče u Vrnjačkoj Banji. Samit organizuje produkcijska kuća „Bella“, uz podršku Opštine i Turističke organizacije Vrnjačka Banja. U ime Opštine Vrnjačka Banja, prisutne je pozdravio predsednik opštine, Boban Đurović koji je ukazao da je Samit izuzetno značajan za dalji razvoj turizma, jer omogućava razmenu znanja i iskustva i pruža mogućnost upoznavanja sa inovacijama u ovoj oblasti, donošenje zaključaka koji mogu biti osnova za buduće projekcije planova u turizmu Srbije, ali i dobijanje smernica i ocena dosadašnjeg funkcionisanja turističkih destinacija.


– Raduje me što Samitu prisustvuju i studenti Fakulteta za hotelijerstvo i turizam i učenici Ugostiteljsko-turističke škole, jer imaju mogućnost da, kroz praktične primere i iskustva onih koji se dugo bave ugostiteljstvom i turizmom, unaprede svoja znanja – rekao je Đurović.

Kako je dalje objasnio, turizam podstiče i razvoj drugih privrednih grana, poput poljoprivrede, saobraćaja, građevinarstva, te da mu se zato na ovakav način treba posvetiti posebna pažnja.
Putem video obraćanja, učesnike Samita pozdravio je i ministar turizma i omladine, Husein Memić koji je istakao da je turizam na jednom rekordnom nivou u Srbiji i da je, zaključno sa oktobrom, Srbija rekorder u broju dolaska turista i po broju stranih turista.

-Prvi put ove godine imaćemo više stranih turista u odnosu na domaće. Uspeli smo da napravimo dobre rezultate i siguran sam da ćemo kraj godine dočekati sa preko 2 miliona turista i da će devizni priliv biti oko 9- 10% veći u odnosu na prošlogodišnju rekordnu godinu – rekao je ministar Memić.

Kada je u pitanju ruralni turizam, on je istakao da će sa novim programom biti usvojen budžet koji će za 62% biti veći u odnosu na prethodni budžet, odnosno da će 150 miliona dinara biti opredeljeno za sve one koji se bave seoskim turizmom. Po njegovim rečima, kapitalna ulaganja su nikad veća. „Uložili smo oko 7,5 miliona evra za razvoj gornjeg i donjeg Podunavlja, a u novoj godini biće obezbeđena dodatna sredstva za razvoj turističke infrastrukture i za promociju u turizmu.
U ime organizatora Samita, prisutnima se obratila i predsednica produkcijske kuće „Bella“, Jelena Đoković koja je zahvalila učesnicima što su se odazvali pozivu, kao predsedniku opštine Vrnjačka Banja, Bobanu Đuroviću, Opštini Vrnjačka Banja i Turističkoj organizaciji na podršci u organizaciji Samita. Ona je istekla da je ovo prvi samit, ali i da će biti još brojniji u godinama koje dolaze.
Obraćajući se učesnicima Samita, dekan Fakulteta za hotelijerstvo i turizam, prof. dr Drago Cvijanović istakao je da je Fakultet maksimalno spreman za obrazovanje kadrova, jer, i pored brojnih potencijala, bez obrazovnog čoveka nema napretka.
Tokom dva dana trajanja, Samit okuplja preko 40 eminentnih panelista iz sveta privrede, hotelijerstva, gastronomije i turizma, kao i studente i srednjoškolce završnih godina turističke srednje škole. Cilj je da se u Vrnjačkoj Banji koja važi za najlepšu turističku destinaciju okupe ljudi koji rade u turizmu, promovišu turizam i nastoje da unaprede turizam Srbije. Ljudski kadrovi kao osnov razvoja turizma, obrazovanje za održiv razvoj turizma, marketing u turizmu, održivo poslovanje u turizmu, perspektiva ruralnog turizma i aktuelni turistički trendovi i gastronomske selekcije, uloga i značaj preduzetništva u turizmu, kao i uticaj influensera u turizmu teme su Samita.