Otvoren „Maglič fest“ – svojevrsni srednjovekovni muzej na otvorenom

Ovogodišnja manifestacije „Maglič fest“, u porti manastira Studenica, svojim bogatim programom dočarala je zaljubljenicima srednjeg veka kako su izgledale viteške borbe kao što su borbe okloljenih konjanika sa kopljima, prikaze konjičkih veština, žonglerski performansi, a mogli su i da se lično oprobaju u gađanju lukom i strelom, kopljem ili sekirom.Meštane Studenice i Ušća, Kraljevčane, ali i brojne goste iz gradova i opština iz okoline, u predivnom ambijentu najznačajnijeg srpskog manastira, pozdravio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Kako je istakao, ovaj festival, koji se održava šesti put, postao je tradicionalna manifestacija koji okuplja sve ljubitelje srpske srednjovekovne tradicije, starih zanata, narodne igre i pesme, što im omogućava da se na trenutak vrate u period pre osam ili devet vekova.„Hvala bratstvu manastira Studenice i visokoprepodobnom arhimandritu Tihonu koji su nam omogućili da se festival održi na prostoru ispred samog manastira, a verujem da ćemo se uskoro vratiti pod Maglič, mesto gde je ovaj festival započeo svoju tradiciju“, poručio je Terzić.Gradonačelnik je podsetio da su Vlada Republike Srbije i Grad Kraljevo obezbedili 475 miliona dinara za izgradnju parkinga sa desne strane Magliča, pasarele preko magistrale i mosta preko Ibra.

„Na taj način ćemo omogućiti svima koji žele da dođu do srednjovekovne tvrđave Maglič da to mogu da urade neuporedivo lakše i brže nego ranije. Očekujem da će u budućnosti Maglič postati mesto gde će dolaziti turisti iz čitave Srbije, ali i drugih zemlja“, poručio je Terzić.Prema rečima direktorke Turističke organizacije Kraljeva Ane Mirosavljević, „Maglič fest“ je osmišljen u cilju promocije tvrđave Maglič, ali i cele „Doline vekova“ kao jedinstvene turističke destinacije, na kojoj se nalaze dva najznačajnija srpska manastira – Studenica i Žiča. „Danas možete uživati u viteškim borbama, konjičkim igrama streličarstvu, sokolarstvu, kvalitetnoj muzici i dečjem programu, a lepe uspomene iz manastira Studenice možete da ponesete i ispisane krasnopisom“, izjavila je Ana Mirosavljević.

Direktorka je zahvalila Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na podršci, kao i gradonačelniku Kraljeva jer je prepoznao značaj ove vredne turističke i kulturne atrakcije i destinacije. Ovaj svojevrsni vremeplov u srednji vek omogućio je brojnim starijim i mlađim radoznalcima da vide kako izgleda izrada mozaika, kovački zanat, duborez, izrada srednjovekovnog nakita, verižnjače, tkanje i opančarstvo.

Posetioci su, na platou ispred manastira Studenice, imali priliku da se fotografišu sa vitezovima, princezama i trubadurima u Viteškom selu, posete Medicinski kamp i srednjovekovnu pčelarsku radionicu, dok su mališani u okviru Larp dvorišta mogli da se oprobaju u mačevanju, ali i jahanju konja.

U okviru manifestacije pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program u kom su učestvovali: Crkveni Hor „Sveti Arhiđakon Stefan“, КUD „Karanovac“, Dečiji hor „Arija“, kao i pevačica tradicionalne muzike Vera Stolić i poznati srpski je muzičar, novinar, publicista i pisac – Dejan Cukić.