Osamdesetak Kraljevčana plivalo za Krst Časni u Ibru

Na Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, u našem gradu je održan 17. bogojavljenski sabor sa plivanjem za Krst Časni. Organizator je bilo Pravoslavno bratstvo „Sveti Nikolaj Velimirović“, sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, uz pomoć Grada Kraljeva i Eparhije žičke, kao i brojnih gradskih i republičkih institucija i preduzeća, kao i pojedinaca.

Kratak program na levoj obali reke Ibar, u kojoj su Kraljevčani plivali, počeo je himnom Republike Srbije, u izvođenju naše mlade sugrađanke Nede Stolić. Manifestaciju je zvanično otvorio predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je plivače, i sve koji su se okupili da ih bodre, pozdravio tradicionalnim pozdravom kojim se vernici pozdravljaju na Bogojavljenje „Bog se javi!“.

Svi su pobenici

„Svi koji danas uđu u vodu su pobednici. Nije bitno ko će prvi stići. Bitno je da, snagom svoje vere, oni danas ulaze u hladan Ibar. Snaga vere ih diže, daje im toplotu, snaga vere podiže i sve nas koji smo danas ovde došli, i svi mi koji smo se danas našli na obali Ibra, verujući u Boga i slaveći Bogojavljenje, pobednici smo“, poručio je Terzić, koji je zahvalio Eparhiji žičkoj, kraljevačkom Odredu Žandarmerije, Drugoj brigadi Kopnene Vojske Srbije, Policijskoj upravi, Domu zdravlja, svima koji su pomogli da se u našem gradu organizuje plivanje za Krst Časni.

„Nadam se da ćemo i narednih godina dolaziti na obalu Ibra da damo podršku ovim hrabrim momcima i devojkama koji, vođeni snagom vere, ulaze u hladnu vodu. Da se još dugo okupljamo na obali našeg Ibra“, poželeo je sugrađanima predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je plivačima uručio medalje.

Ove godine, za Časni Krst, simbolična 33 metra u hladnoj ibarskoj vodi, preplivalo je osamdesetak plivača .

Pre plivanja za Krst Časni, takmičari su prisustvovali Svetoj Liturgiji u Crkvi Svete Trojice, a do mesta na kome je održano takmičenje, od Pravoslavnog duhovnog centra „Vladika Nikolaj Velimirović“, došli su u litiji, u kojoj su bili predstavnici sveštenstva, Vojske, Žandarmerije i naroda.