„Oblikujemo budućnost učeći o prošlosti : Sećanjena kraljevački oktobar 1941. Godine“

Zavičajno društvo Kraljevo je,u 2023.godini, uz podršku Grada Kraljeva, realizuje projekat „Oblikujemo budućnost učeći o prošlosti : Sećanje na kraljevački oktobar 1941. Godine“. Partner na projektu je Udruženje za društvenu istoriju –EUROCLIO iz Beograda.

EUROCLIO je međunarodna organizacija, osnovana 1993. na inicijativu Saveta Evrope. Organizacija okuplja udruženja nastavnika istorije iz cele Evrope. Glavni cilj ove organizacije je da promoviše nastavu istorije kao jedan od prioriteta u savremenom obrazovanju mladih.
Jedna od projektnih aktivnosti koju sprovodimo je i organizacija javne tribine „Lokaliteti,mesta stradanja,memorijali i njihova uloga u negovanju kulture sećanja – primer memorijala „Groblje streljanih u Kraljevu 1941.g.“ zakazane za subotu 16. septembra u čitaonici Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu sa početkom u 17,00 časova.
Zavičajno društvo Kraljevo će, u svom časopisu „Kraljevački zavičaj“ čiji će 57. broj izaći u prvoj polovini oktobra 2023.godine, objaviti predloge koji će sa javne tribine biti upućeni donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou cilju unapređenja trajnog statusa Groblja streljanih u Kraljevu 1941.g kao memorijala i mesta stradanja stanovništva u zločinima okupacionih snaga.