Obeležen Svetski dan Roma – nastavljamo da radimo na poboljšanju uslova života romskog stanovništva u našem gradu

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, u Gradskoj kući, zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević i pomoćnik gradonačelnika za pitanja iz oblasti ljudskih prava Milun Jovanović primili su delegaciju Udruženja „Ruke prijateljstva“ iz Kraljeva.

U ime Grada, oni su zahvalili romskim udruženjima na dosadašnjoj saradnji, uputili čestitke svim pripadnicima romske nacionalnosti povodom njihovog dana, pa poželeli uspešnu dalju zajedničku saradnju u interesu boljeg i kvalitetnijeg života Roma.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika, ovo je idealna prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati, analiziraju aktivnosti i govori o budućim koracima. Kako je istakao, izdvajaju se četiri oblasti koje su važne za romsku populaciju, a to su: obrazovanje, zapošljavanje, stanogradnja i zdravstvena zaštita.

„Grad učestvuje u svim projektima i aktivnostima koje se odnose na poboljšanje uslova života i rada Roma. Iako je više od 100 pripadnika romske nacionalnosti zaposleno u našem gradu, moramo i dalje da radimo na tome da se stvore uslovi za njihovo zapošljavanje i u drugim firmama, ali i javnim preduzećima“, izjavio je Jovanović, pa poručio:

„Svojim zalaganjem i stečenim obrazovanjem oni su zaslužili da im se stvore jednaki uslovi, kako pri rešavanju stambenog pitanja, tako i pri zaposlenju, koje imaju i drugi građani našeg Grada.“

Predsednik Udruženja „Ruke prijateljstva“ Zoran Petrović imao je priliku da u direktnom razgovoru sa čelnicima Grada Kraljeva iznese potrebe pripadnika romske zajednice, ali i smernice za budući rad sa romskim organizacijama.

Prema njegovim rečima, na teritoriji grada Kraljeva trenutno živi oko 3.000 Roma, školu pohađa više od 400 njih od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta, a sedmoro pripadnika romske nacionalnosti ima fakultetsko obrazovanje. Kako smatra da posebna pažnja treba da se posveti obrazovanju romske omladine, kao i formiranju organizacija odnosno udruženja koja će imati za cilj da uključe što više mladih u razne aktivnosti iz oblasti kulture i sporta.

Petrović ističe da je bitno da se pruži prilika Romima koji traže posao, pa zahvalio najvećim fabrikama u Kraljevu – Leoniju i Eurotaju koje imaju više od 100 zaposlenih pripadnika romske nacionalnosti.

Predsednik Udruženja „Ruke prijateljstva“ zahvalio je na srdačnom prijemu i konstruktivnom razgovoru, pa čestitao svim građanima romske nacionalnosti Dan Roma.