Obeležen Dan državnosti Srbije

U Orašcu je danas održana centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije koju je predvodio potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, kao izaslanik predsednika Republike, Miloš Vučević.

 Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši precima, Karađorđu i ustanicima, koji će, kako je služitio episkop šumadijski Jovan.

Potom su vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili izaslanik predsednika Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon čega je intonirana himna Bože pravde.

Na ceremoniji se obratio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Održan je i umetnički program, a ceremonija se završila numerom „Vostani Serbie“.

Obeležavanju Dana državnosti prisustvovali su brojni srpski zvaničnici među kojima su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ministar finansija Siniša Mali, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Prisustvovala je i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, ministarka pravde Maja Popović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Takođe prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić uručiće danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Centralnu državnu ceremoniju kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu predvodio je izaslanik predsednika, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji „Kulturna diplomatija“ u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. 

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava.