Novi Pazar: Podeljeno 554 dečija autosedišta

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara i Agencija za bezbednost saobraćaja, podelili su u Novom Pazaru 554 auto sedišta roditeljima dece rođene od 1. januara 2020. do 30. oktobra tekuće godine.
Podeli koja je vršena u dve grupe, kao ranijih godina, prethodilo je predavanje o pravilnom montiranju i upotrebi auto sedišta.

“Glavni zadatak auto sedišta je da, ako dođe do saobraćajne nezgode, zaštite ono najvrednije što imamo, živote i zdravlje dece. Da bi ispunilo svrhu, auto sedište se mora pravilno koristiti, od načina pričvršćivanja za sedište automobile do načina vezivanja deteta u samom sedištu. Ako se pridržavamo propisa, uradili smo sve da umanjimo posledice saobraćajne nezgode”, kazala je Marijana Jovanović, saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema rečima predsednika Mirsada Jusufovića, predsednika gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja, Novi Pazar je po korišćenju zaštitih sistema u automobilima na neslavnom pretposlednjem mestu liste gradova i opština u Republici Srbiji.
“Godinama se trudimo da povećamo procenat upotrebe auto sedišta,jer auto sedište spašava život naših najmilijih, naše dece u kritičnim situacijama. Svake godine podelimo građanima između 500 i 600 auto sedišta sa ciljem da najmlađi učesnici u saobraćaju budu bezbedni. I ove godine su 554 obebezbeđena sedišta podeljena po osnovu konkursa koji je trajao tokom novembra meseca a trudili smo se da sedišta dobiju svi koji su se ove godine prijavili i a ranije nisu ostvarivali ovo pravo”, kazao je Jusufović.

On je apelovao na roditelje da istraju u nameri da pravilno i bez izuzetka koriste auto sedišta, bez obzira što slučajevi da deca negoduju nisu retki.