Najstarija i najveselija žurka na vodi i sedam nezaboravnih kraljevačkih dana – „Veseli spust 2023“

I došli su usred leta, sa raznih strana sveta – Kraljevo pozvalo ih sve… i naduvali čamac, i popeli se na pramac… i na Ibru, trideset četvrti put, napravili saobraćaj gust…

Posle prošlogodišnjeg „Veselog spusta“, o kome se dugo po završetku sedmodnevnih dešavanja govorilo ne samo u Kraljevu, kojim su organizatori podigli lestvicu i sami sebi postavili zadatak – svaki naredni put biti još bolji, proživeli smo novih neverovatnih, sadržajem još bogatijih, sedam dana „Veselog spusta 2023“.

Put kojim je od prošle godine krenula najveselija regata, koja od 1990. godine okuplja brojne učesnike, najavljuje da će sledeći jul u Kraljevu biti još topliji, veseliji, raspevaniji, razigraniji, življi… a da će Kraljevo obarati rekorde u broju posetilaca, ali i sugrađana koji su uživali u raznovrsnim programima.

Ovog 16. jula, sunčan dan i voda idealna za kupanje, okupili su, prema rečima organizatora, više od hiljadu najraznovrsnijih plovila, sa više hiljada spustaša, na Ibru, podno srednjovekovnog Magliča, na startu „Veselog spusta“, i veliki broj onih koji su u čarima prirode i manfestaciji uživali na obalam reke, i sve to uz, obavezno, trubače, pesmu, igru, veselje, zabavu, pokoji zalogaj i osveženje…

Kako ističe gradonačelnik grada Kraljeva i kapetan „Veselog spusta“ dr Predrag Terzić, bogat program odnosno veliki broj različitih manifestacija u samo sedam dana privukao je i ogroman broj gostiju koji su došli u Кraljevo.

„Koncerti su pokazali da Kraljevčani vole muziku, da Kraljevčani žele da dođu na gradski trg, da se okupe u gradskim kafićima i restoranima, ali smo imali i brojne posetioce. Grad Kraljevo ima veliki broj gostiju – pored predstavnika Vlade Republike Srbije, sa nama su gosti iz Republike Srpske, iz Opštine Rudo, sa Kosova i Metohije, došli su i naši prijetelji iz drugih gradova i opština u Srbiji. Očekujem da ćemo narednih godina imati veliki broj zvaničnih delegacija, kao i veliki broj turista iz čitave Srbije ali i iz inostranstva“, rekao je gradonačelnik Kraljeva ističući da je najvažnije da tokom čitavog leta imamo različite manifestacije u Кraljevu – koncerte, sportska dešavanja…

„Očekujem da će i naredne nedelje veliki broj Kraljevčana, ali i ljudi iz drugih mesta u Srbiji, doći u naš grad kako bi uživali u festivalu ‘Zlatne harmonike’, a nakon toga mogu da prisustvuju i Balkanskom atletskom šampionatu. To pokazuje da je Кraljevo grad koji se menja, koji živi 365 dana u godini i da nije neophodno da odlazite u banje, na planine, na more, da biste uživali, da biste mogli da svakodnevno imate nekakva dešavanja. Sada sve to imate i u našem gradu i, što je najvažnije, to je potpuno besplatno i za Kraljevčane i za goste našeg grada“, poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Direktor „Veselog spusta 2023“ Aleksandar Erac kaže da su, među brojnim učesnicima spusta, i gosti iz Slovenije, Italije, Poljske… – „ovde su svi oni koji vole i znaju šta znači ‘Veseli spust’“. Uz molbu da budu pažljivi i vode računa o svojoj i bezbednosti drugih učesnika, Erac je zahvalio svima „koji su došli da pokažu koliko vole Ibar i koliko vole da se druže, što ulepšavaju našu reku i manifestaciju“.

I dok su se veselospustaši zabavljali na ibarskim brzacima, Mataruškom Banjom se širio primamljivi miris pasulja i riblje čorbe, koje su učesnici 31. „Srebrnog kazana“ pripremali i za učesnike i goste, ali i kako bi, osvajanjem nagrade, potvrdili koliko su njihova jela ukusna. U pripremanju pasulja i riblje čorbe učestvovalo je dvadesetak ekipa iz našeg grada, ali i iz Niša, Beograda, Kostolca, Aleksinca… Najukusniji pasulj i riblja čorba učesnicima su doneli pehare za osvojeno prvo mesto, kao i medalje za po tri najbolje ekipe, diplome, ali i zahvalnice za učešće i pomoć u organizaciji Kulinarsko-turističke manifestacije „Srebrni kazan“.

U sedmici od 10. do 17. jula Kraljevo je zasigurno bilo najposećeniji i najveseliji grad. Šarenolik sedmodnevni program „Veselog spusta 2023“ bio je jednako privlačan svim generacijama.

Za mališane je ove godine prvi put, na centralnom gradskom trgu, organizovan „Veseli sportić“, u okviru koga su najmlađi Kraljevčani, zajedno sa onima koji se već bave ovim sportovima, mogli da se oprobaju u fudbalu, rukometu, atletici i gimnastici. „Veseli dečji program“ je naše male sugrađane upoznao sa džinovima na štulama, džambo balonima, igrama bez granica, plesnim izazovima…

U okviru „Veselog spusta 2023“, kao i ranijih godina, organizovana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Koncerti u okviru ovogodišnjeg „Veselog spusta“ svake večeri punili su Trg srpskih ratnika, okolne lokale, centralne gradske ulice…

Legendarni pop-rok sastav Crvena jabuka otvorio je muzički deo ovogodišnje manifestacije i okupio pripadnike svih generacija koji su, kao još jedan član benda, pevali stare, od mnogih posetilaca znatno starije, hitove ovog bosanskog sastava. Nakon njih, nastupio je sastav Bili krem.

Za ljubitelje rege muzike, Del Arno bend je priredio fantastičan ugođaj, koji su potom nastavili Kojot Ajsbrn i kraljevački bend Dečja radost. I sve to uz festival zanatskog piva, koji je trajao tri dana, a u okviru koga su najbolje srpske pivare pripremile vrhunska kraft piva, a predstavljeno je i pivo „Veseli spust“.

Neverovatnu atmosferu svojom autentičnom muzikom napravio je i beogradski bend Deca loših muzičara, a Kraljevčani su uživali i u nastupu lokalnog benda Adam.

Tradicionalna irska muzika u kombinaciji sa rok elementima u izvođenju Ortodoks keltsa zagrejala je već vrelu julsku noć, a za nastavak dobre zabave te večeri bio je zadužen bend Firles.

Tradicionalnim „Igrama na vodi“, na gradskom bazenu, počeo je program petog dana, koji je tokom večeri nastavljen fantastičnim nastupom legendarnih rokera Partibrejkersa, koji duže od 40 godina ostaju verni svojoj vernoj publici, a završen nastupom sastava Lokomoušn iz Vrnjačke Banje.

      Pretposlednjeg dana manifestacije, na prostoru ispod tvrđave Maglič,  priređena je Kluboslavija – projekat koji se bavi klupskom revitalizacijom pesama sa prostora bivše Jugoslavije. Održano je i tradicionalno Kapetansko veče, a Ana Bekuta je pevala pred punim trgom ljubitelja folk odnosno pop-folk muzike. Za one koji uživaju u nešto drugačijoj vrsti muzike, Jeger parti na tri lokacije u gradu, kao i di-džej Niggor na bini na Trgu srpskih ratnika, okupili su brojne pripadnike uglavnom mlađe generacije, koji su kraljevačke ulice učinili gotovo neprohodnim.

Završne večeri nastupila je folk i pop pevačica Rada Manojlović, a na samom kraju ovogodišnje manifestacije posetiocima se predstavio kraljevački Vatrogasni orkestar „27. septembar“.

Grad Kraljevo, Turistička organizacija Kraljeva i Kajak klub „Ibar“, organizatori turističko-sportsko-ekološke manifestacije „Veseli spust“, za jul naredne godine, već su krenuli u pripreme novog zadatka – „Veselog spusta 2024“ – Kraljeva prepoznatljivog po muzici, pesmi, igri, dobroj zabavi, vrhunskom pivu, rukama kulinarskih majstora spremljenom pasulju i ribljoj čorbi, brojnim domaćim i stranim gostima koji deo leta planirano provode u našem gradu, Kraljevčanima koji uživaju kraj svog „Milutina“, veselospustašima iz cele Srbije, Evrope, sveta…