Ministar Vesić najavio izgradnju novog mosta u Adranima u roku od četiri meseca, situacija na terenu stabilna

Most koji se u petak ujutru srušio usled siline nabujale reke Musače u Adranima, na Ibarskoj magistrali, biće osposobljen za saobraćaj u narednih deset dana – rekao je prilikom obilaska terena sa gradonačelnikom dr Predragom Terzićem i predstavnicima Štaba za vanredne situacije grada Kraljeva ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, najavivši gradnju novog mosta – rok za izgradnju je četiri meseca, a gradiće ga „Novi Pazar – put“.

„Ovaj most je izgrađen 1984. godine, zato ima stubove u koritu, a to se odavno ne radi tako. Rekonstruisan je 2016. Tada je verovatno trebalo izgraditi nov, a ne rekonstruisati postojeći most, jer je rekonstruisan na starim stubovima i posledica toga je da je danas ovoliko oštećen“, rekao je ministar dodajući da su „Srbijavode“ uradile nasipe kako bi kuće bile zaštićene.

Kako je najavio, u narednih osam do deset dana će biti završena devijacija, biće izmeštena instalacija, postavljena cev kroz koju će prolaziti reka i urađen zemljani nasip, tako da će put sa privremenim nastavkom biti pušten za saobraćaj. „Za deset dana će se prolaziti preko devijacije i biće uspostavljen saobraćaj, moraće da se vozi sporije, ali će saobraćaj ići – to je urgentna mera. Sledeća mera je da se sruši ovaj most, da se napravi novi, koji će biti izgrađen sa mnogo većim rasponom, jer mora tako zbog reke i, ono što je važno, biće podignut u odnosu na sadašnji, koji je građen niže od bedema, što je jedan od problema”, kazao je ministar Vesić dodajući da će i to i ispravljanje korita reke uraditi „Novi Pazar – put“, kako bi novi most bio urađen onako kako treba da se radi da se ovakve situacije ne bi dešavale.

Ministar je zahvalio MUP-u Republike Srbije, Sektoru za vanredne situacije, koji su i ovde i svuda na teritoriji Srbije pripravni da zaštite živote ljudi, kao i Gradu Kraljevu, koji je reagovao kako treba, proglasio vanrednu situaciju, uradio sve što treba, tako da će se sada raditi procena i na taj način će i ovaj problem biti rešen. Vesić je još jednom istakao da će u roku od deset dana biti urađena devijacija, nakon čega sledi rušenje mosta, a u međuvremenu će biti izmeštanje instalacija i za četiri meseca će biti završena izgradnja potpuno novog mosta.

Direktor preduzeća „Novi Pazar – put“ Aleksandar Grbović je potvrdio da odmah počinju izgradnju devijacije.„Potrudićemo se, u dogovoru sa projektantima, da devijacija bude dvosmerna ili, ako ne bude moguće za teretni saobraćaj, bar semoforski bude regulisano da teretna vozila mogu da prođu ovuda. Odmah po izmeštanju instalacija za gas, dalekovod i struju, počećemo da radimo most, a potrudićemo se da ga završimo i mesec dana ranije od predviđenog“, rekao je Grbović.

Direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić je kazao da je na delu otvorenog gradilišta pored Morave voda odnela materijal, ali deonica koridora puštenog u saobraćaj nije oštećena.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je Vlada Republike Srbije izuzetno brzo reagovala posle jučerašnjih obilnih padavina na području Kraljeva, te da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, nakon jučerašnjeg razgovora, već danas došao sa izvođačima radova, tako da će izgradnja potpuno novog mosta započeti već u ponedeljak.

„To je dokaz da Vlada brine o svim građanima bez obzira da li oni žive u Beogradu, Kraljevu ili u nekom manjem mestu. Za nas je veoma važno da novoizgrađeni most bude takav da može da primi veću količinu vode odnosno raspon mosta mora da bude veći i most mora da bude viši kako bi, kada dođe do obilnih padavina, mogao da prihvati ovoliku količinu vode. ‘Srbijavode’ su završile svoj deo posla, nasip je znatno viši u odnosu na period pre tri-četiri godine, kada smo imali poslednje velike poplave, tako da Musina reka nije uspela da se izlije iz korita. Nažalost, most je bio kritična tačka i izgradnjom potpuno novog mosta mislim da ćemo rešiti problem svih stanovnika Adrana, ali i ljudi koji prolaze Ibraskom magistralom“, rekao je gradonačelnik Kraljeva podsetivši na to da je rekonstrukcija dela Ibarske magistrale od Mrčajevaca do Kraljeva vršena 2016, kada i rekonstrukcija a ne izgradnja novog mosta u Adranima.

Obilasku terena na teritoriji našeg grada sa ministrom, prethodila je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatrana trenutna situacija odnosno dogovarani dalji koraci.

Prema rečima člana Štaba i člana Gradskog veća grada Kraljeva zaduženog za poslove iz oblasti razvoja sistema zaštite i spasavanja i civilnu zaštitu Radoice Kočovića, za nama je noć u kojoj su svi bili pripravni, ali, srećom, nije se desio poplavni talas Zapadne Morave, zahvaljujući tome što su se vodostaji poprečnih voda smanjili. Kako je naveo, prethodnog dana je intervenisano u Industrijskoj zoni Šeovac, da se spasu privredni objekti.

„Uspeli smo da protivpoplavnim sistemima pomognemo i ‘Radijatoru’ i ‘Giru’, kao i drugim objektima u toj zoni. Tokom noći smo imali intervencije u Lascu, Roćevićima, na putnim pravcima koji su bili u prekidu na mostovima JKP „Putevi“ su uspostavili komunikaciju – improvizovano, a kada se stabilizuje vreme, nastavićemo po planu da i te i druge lokacije na teritoriji grada saniramo prema projektima“, rekao je Kočović.

On je, s obzirom na prijave građana o uginulim životinjama, kazao da je za to zaduženo JKP „Čistoća“ Kraljevo i zamolio sugrađane da blagovremeno prijavljuju takve slučajeve – „Čistoći“ ili stručno-operativnom timu odnosno Javnom preduzeću.

Zavod će, prema spisku Štaba za vanredne situacije, izaći na teren i izvršiti završnu dezinfekciju poplavljenih područja, koja se može sprovesti tek kada se fizički odnosno mehanički očiste sva područja, rekao je dr Miloš Urdov ističući da će najavljeni porast temperature dovesti do spontanog isušivanja terena i povlačenja vode.