Ministar Martinović obišao poplavom pogođena naselja u Vrnjačkoj Banji

U pratnji predsednika opštine Vrnjačka Banja, Bobana Đurovića, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Aleksandar Martinović obišao je poplavljena područja na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.
Tokom obilaska, ministar Martinović ukazao je da je formirana Radna grupa za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica od poplava i pripremu državnih programa pomoći i obnove nakon poplava i istakao da će Vlada Republike Srbije, zajedno sa javnim preduzećem „Srbijavode“ i drugim nadležnim institucijama, nastojati da što pre sanira štetu u svih 56 lokalnih samouprava, te da nijedna opština i grad neće biti zaboravljeni i prepušteni sami sebi.
On je podsetio da je država od 2014. godine uložila izuzetno velika sredstva da se celokupna teritorija Republike Srbije zaštiti od poplava, međutim, u junu ove godine, kako navodi, pogodile su nas takozvane bujične poplave koje nisu zabeležene u novije vreme.
„Ovde u Vrnjačkoj Banji kiša je padala skoro neprekidno 20 dana, a bujični vodotoci su na pojedinim mestima naneli ogromnu štetu. Za Vladu Srbije sada je prioritet da se u najkraćem roku prikupe tačne i detaljne informacije, evidentira nastala šteta u svim lokalnim samoupravama i izradi plan sanacije štete prema listi prioriteta“, rekao je Martinović.
Takođe je naglasio da je dobra saradnja države i lokalnih samouprava od presudnog značaja kako bi se na najefikasniji način nadoknadila šteta i nastavio rad na izgradnji bedema i zaštiti od poplava.
Preliminarni podaci koje je izneo predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović pokazuju da je na teritoriji vrnjačke opštine pričinjena šteta od oko 300 miliona dinara.
„Gotovo polovina se odnosi na desetak mostova i prilaza, kao i na četiri kolometara oštećenih asfaltiranih puteva. Stradali su zasadi borovnice, plodne oranice, voda je prodrla u dvadesetak domaćinstava i pomoćnih objekata, u Dom zdravlja, osnovnu školu i Specijalnu bolnicu „Merkur“, navodi Đurović.
Po njegovim rečima, Opština Vrnjačka Banja je sa komunalnim službama, Sektorom za vanredne situacije i drugim nadležnim organima adekvatno reagovala u otklanjanju posledica, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, ali je, kako navodi, za sanaciju saobraćajne infrastrukture neophodna pomoć države.
Martinović je zahvalio predsedniku opštine Bobanu Đuroviću i opštinskom rukovodstvu, kao i Štabu za vanredne situacije, što su od prvog dana na terenu sa građanima. „Opština je na vreme reagovala. Voda nije ušla u stambene objekte, a država će pomoći da se najurgentniji problemi što pre reše, posebno imajući u vidu da je Vrnjačka Banja turističko mesto i da je važno da turistička sezona prođe sa što manje gubitaka“, istakao je ministar Martinović.