Ministar finansija: Nastavljamo sa kapitalnim investicijama, od januara povećanje plata i penzija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini.

Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Ministar kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14, 8 odsto, a minimalna zarada za 17, 8 odsto.

Penzioneri će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara već će biti 390 evra.

„Penziioneri će od 1. januara dobiti povećanje od 14, 8 odsto i kada se ono uračuna i ostala povećanja, onda će kod nas penzije za dve godine biti povećane za 56,1.

Naredne nedelje će penzioneri dobiti uvećane penzije za oktobar za 5,5 odsto i to 2. novembra korisnici iz kategorije samostalnih delatnosti, 4, novembra vojni i poljoprivredni penzioneri, a 10. novembra ostali“ rekao je Mali.

Istakao je da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama, odnosno ulaganjima u izgradnju bolnica, auto –puteva, brzih saobraćajnica, za šta je u budžetu za sledeću godinu izdvojeno oko 600 milijardi dinara ili 6,8 odsto BDP-a.

Kao posebno važna izdvojio je tri projekta i to obilaznicu oko Kragujevca, na kojoj će radovi početi narednih nedelja, zatim auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i brzu saobraćajnicu na severu Vojvodine.
Prema njegovim rečima za zdravstvo je izdvojeno 545 milijardi dinara što će biti uloženo za veće plate, ulaganja u lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Naveo je da će biti rekordna izdvajanja za poljoprivredu, a biće veće i ulaganje u ekologiju i kulturu.

„Sve ovo pokazuje da želimo da rastemo. BDP će nam ove godine biti iznad 68 milijardi evra, a sledeće godine bi trebalo da bude veći za 3,5 odsto“, rekao je Mali.

Dodao je da je stanje javnih finansija stabilno, da na državnom računu ima oko pet milijardi dinara, a da je udeo javnog duga u BDP 51 odsto.