„Magnohrom“ Kraljevo ponovo započinje proizvodnju vatrostalnih opeka

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić sastao se sa predstavnicima kineske kompanije „Punai DOO Kraljevo“ i tom prilikom obišli pogone nekadašnje fabrike „Magnohrom“, koje je ova kompanija otkupila.

Ova kineska kompanija posluje u okviru korporacije „PRCO Group“, koja je vodeći svetski proizvođač vatrostalnih materijala. Kupovinom magnohromovih pogona započeti su radovi na obnavljanju i adaptaciji objekata za proizvodnju.

Gradonačelnik Terzić podsetio je da je Kraljevo nekada bio veliki industrijski centar., kao i da je u Magnohromu radilo 5.500 radnika, u Fabrici vagona 4.200, Kablaru 3.000, dok je 2.500 ljudi radilo u Jasenu. Takođe, oko 1.500 radnika radilo je u kraljevačkom Autotransportu. Privatizacijama, posle 2000. godine, sva ova preduzeća su prestala da postoje i u Kraljevu nije bilo posla. Privatizacija Magnohroma je bila jedna od najneuspešnijih u Srbiji i samo u jednom danu, na kraju 2002. godine, otpustili su čak 2.000 radnika.

Prema planu poslovanja, u novim pogonima, nekadašnjeg Magnohroma, proizvodiće se ponovo vatrostalne opeke za potrebe tržišta širom sveta. Kako je najavljeno, u prvoj fazi zapošljavanja biće primljeno 40 radnika iz Kraljeva.

-Najbitnije je da se tradicija proizvodnje vatrostalnih opeka u Kraljevu nastavlja i da će firma „Punai DOO Kraljevo“ izvoditi u svet opeku proizvedenu u Srbiji odnosno u našem gradu – poručio je prvi čovek Grada.

Potpredsednik kineske kompanije Liju Lian Bing zahvalio se gradonačelniku i Gradu na svesrdnoj podršci u ovom veoma značajnom projektu za njihovu kompaniju. Prema njegovim rečima „PRCO Group“ je najveći proizvođač vatrostalnih materijala u Kini, kao i jedna od najnaprednijih firmi na svetu po tehnologiji proizvodnje vatrostalnih materijala.

-U okviru prve faze uloženo je više od 7.000.000 evra i na godišnjem nivou planrana je poizvodnja 30.000 tona opeke. Ako prva faza prođe uspešno, u drugoj fazi planirane su dodatne investicije u iznosu od oko 3.000.000 evra i povećanje kapaciteta proizvodnje na 50.000 tona opeke na godišnjem nivou – poručio je Bing.

Nakon adaptiranja objekata započeta je montaža opreme, tri prese i platforma za mešalice, a očekuje se pošiljka automatizovane linija za sušenje opeka iz Kine i ABB robota i opreme za laboratoriju iz Nemačke.

Gradonačelnik Kraljeva oidsetio je da se u neposrednoj blizini gradi nova kraljevačka fabrika „Pekom inženjering“, pored nje prostor je kupio „CIP“, a „Tehnograd inženjering“ kupio je šest hektara zemljišta i već završava gradnju svog proizvodnog postrojenja. U nekadašnjoj fabrici elektrotehničkih proizvoda funkcioniše kraljevačko preduzeće „RVM“.

Lj.M

foto: Grad Kraljevo