Maglič do kraja godine ponovo dostupan turistima

Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri, nedaleko od Kraljeva – do kraja ove godine biće ponovo dostupna turistima. Na mestu starog visećeg mosta, koji je pre 4 godine odnela reka, gradi se novi pešački most.

Projektno tehnička dokumentacija mosta podno tvrđave Maglič koji će spojiti obale Ibra u Dolini Jorgovana, privedena je kraju. U naredna tri meseca biće završeni svi pripremni radovi za izgradnju ovog kapitalnog objekta.
“Novac je prebačen Gradu Kraljevu, oni su sproveli tender, i kada izvođač bude ušao u posao potrebno je šest meseci da završi taj most, tako da ako sve bude kako treba, mislim da ćemo završiti do kraja godine, početkom sledeće godine. To znači da za sledeće proleće svi koji žele da posete Maglič imaće pravi most”, navodi Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Osim mosta preko Ibra, s desne strane puta Kraljevo-Raška, predviđen je i parking, plato i pasarele koja će omogućiti turistima da bezbedno pređu Ibarsku magistralu.

“I danas kada nema mosta, pomoću skele, svakoga dana preko 200 turista dnevno poseti ovaj srednjovekovni grad, očekujemo da će nakon izgradnje ove kompletne infrastrukture, taj broj na dnevnom nivou meriti hiljadama”, kaže Igor Tešić, iz TO Kraljevo.

Sa prilazima Magliču nastavljaju se i radovi na restauraciji i konzervaciji Crkve Svetog Đorđa, palate i ostalim objektima unutar tvrđave.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je u prethodne četiri godine realizovalo deo projekta konzervatorsko- restauratorskih radova na srednjovekovnom utvrđenju Maglič, tako da grad polako dobija izgled kakav zaslužuje i kakav je imao u srednjem veku“, ističe Katarina Grujović Brković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Jedina spona sa ovom srednjovekovnom tvrđavom je skela. Viseći most odnela je reka u junu 2019. godine.