Kraljevski grad obeležio Imendan

Svoje kraljevsko ime, protkano značajnim istorijskim i kulturnim znamenitostima, događajima i ličnostima koji čine njegov kamen temeljac, Grad Kraljevo ponosno nosi već 141 godinu. Niz kulturnih programa upriličenih povodom obeležavanja Imendana otpočeo je svečanim otvaranjem izložbe „Adžića kuća – spomenik kulture, književnosti i umetnosti“ u organizaciji Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a uz podršku Grada, na Trgu Jovana Sarića.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, podsetivši na 19. april 1882. godine, po starom kalendaru, kada je Kraljevo dobilo privilegiju da nosi kraljevsko ime Ukazom prvog novovekovnog kralja Srbije Milana Obrenovića.

„Tokom vekova ovaj grad se nazivao Rudopolje, Karanovac, Kraljevo, a u kratkom periodu između 1949. i 1955. godine nosio je i ime Rankovićevo. Pored promena naziva, kontinuitet razvoja Kraljeva je opstao i zato se danas sećamo ne samo različitih imena našeg Grada, već pamtimo i značajne ljude koje je iznedrio“, izjavio je Terzić.

Kako je pojasnio, izložba posvećena Adžića kući kroz istoriju objekta prikazuje nastanak građanske klase u varoši Karanovac, ali i to kako se naše Kraljevo tokom vremena menjalo. Ovaj objekat, koji se nalazi u samom centru grada, nadomak Gradske uprave, prikazuje istoriju, tradiciju i razvoj našeg mesta tokom čitavog XИX i XX veka.

Gradonačelnik Kraljeva je zahvalio autorkama izložbe, ali i svim kulturnim ustanovama koje su svojim programima upotpunile obeležavanje ovog značajnog događaja u istoriji našeg Grada, pa čestitao Imendan sugrađanima, uz želju da zajedničkim snagama nastavimo da razvijamo naš kraljevski grad.

Goste je pozdravio i pomoćik gradonačelnika zadužen za kulturne manifestacije Miloš Milišić, koji je kao pesnik i dugogodišnji kulturni radnik, na poseban način vezan za Adžića kuću i Izdavačku delatnost kraljevačke Biblioteke – „Povelju“, koja se nalazi u ovom zdanju.

„Zahvaljujući autorkama izložbe, prošlost i istorijat Adžića kuće, najstarije građevine u našem gradu, osvetljena je spolja, a naročito iznutra, i tu više nema tajni, osim ako ih zidovi ne kriju. Ova kuća građena od vrlo krhkog građevinskog materijala istinski je bastion i pravo utvrđenje kulture i umetnosti poslednjih decenija, od kad se tu uselila Narodna bibliteka. U toj kući stasavali su najvažniji srpski pisci našeg doba – Goran Petrović, Dejan Aleksić, Živorad Radenković i drugi. Neka tako ostane i ubuduće“, poručio je Milišić.

Prema rečima direktorke Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Jasminke Marković, Izdavačka delatnost Biblioteke, poznatija kao „Povelja“, već 22 godine smeštena je u Adžića kući, spomeniku kulture u našem gradu. Pod njenim krovom stvarali su, i stvaraju, značajna imena srpske kulture i književnosti, a kraljevačka Biblioteka jedna je od retkih koja ima bogatu izdavačku delatnost. Kako ističe, zahvaljujući Gradu Adžića kuća je rekonstruisana i opremljena, dok su ove godine u planu i radovi u podrumu, pa će po njihovom okončanju ovo zdanje dobiti konačan oblik.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Katarina Grujović Brković, jedna od autorki izložbe, pojasnila je da je Adžića kuća, koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro 1974. godine, jedan je od pravih primera dobrog korišćenja nepokretnog kulturnog dobra u savremenim okolnostima.

O izložbi „Adžića kuća, spomenik kulture, književnosti i umetnosti“, koja je postala važan simbol prošlosti i sadašnjosti, istorije i kulture, autentično arhitektonsko obeležje Grada i savremenog stvaralaštva, govorile su autorke Katarine Grujović Brković, Ivana Hrenko i Ana Gvozdenović. Na osnovu istraživačkog rada, dostupnih pisanih i usmenih izvora, autorke su upotpunile dosadašnja saznanja i dale novu dimenziju ovom spomeniku kulture kroz 15 panoa koji su izloženi na zgradi Gradske uprave. Članice hora „Aria“ u pratnji Vladimira Milićevića, a pod dirigenstkom upravom Dragane Milićević, svojom izvedbom upotpunile su program.

Nakon otvaranja izložbe, povodom Imendana grada Kraljeva, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, upriličena su i dva programa – predstavljanje knjige „Memoari Gaje Švabića i uspomene njegovih potomaka“ odnosno knjige i dokumentarnog filma „Zavičaj u srcu“.

izvor: Grad Kraljevo