Kraljevo – Održana Nacionalna izložba pasa svih rasa

Ljubitelji pasa, životinja koje nose titulu „čovekov najbolji prijatelj“, imali su priliku da uživaju u Nacionalnoj izložbi pasa svih rasa koja je upriličena u parku kod kraljevačke železničke stanice.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić pozdravio je učesnike i goste Nacionalne izložbe koju tradicionalno, dvadeset drugi put, organizuje kraljevačko Kinološko društvo uz podršku Кinološkog saveza Srbije.

Podsetivši da je Kinološko društvo Kraljevo osnovano davne 1967. godine, Terzić je zahvalio njegovim predstavnicima koji su uložili mnogo truda i rada kako bi uspeli da organizuju ne samo današnju, već i mnoge druge manifestacije za više od 50 godina postojanja. On je zahvalio Kinološkom savezu Srbije koji pruža punu podršku kraljevačkom Društvu, kao i međunarodno priznatim sudijama iz Italije, Irske, Švedske, Češke, Hrvatske i Slovenije, koji će danas imati težak zadatak da izaberu najbolje od najboljih.

Prvi čovek grada Kraljeva poželeo je dobrodošlicu vlasnicima pasa, koji su u naš grad došli iz gradova i opština širom Srbije, ali i gostima iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Poljske i Grčke, kao i puno sreće i dobre zabave tokom današnje izložbe.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će se ova tradicionalna manifestacija nastaviti i u narednim godinama, poželevši da u skorijoj budućnosti, Kraljevo bude domaćin i međunarodne izložbe pasa svih rasa.

Kako je pojasnio predsednik Kinološkog društva Kraljevo Dušan Belčević, u okviru Nacionalne izložbe pasa svih rasa upriličena je i Specijalizovana izložba za džek rasel terijere i američke stafordske terijere. Na izložbi je učestvovalo 80 različitih rasa, a prijavljeno je 370 pasa odnosno izlagača kako iz Srbije, tako i iz okolnih zemalja.

Belčević je istakao da je kraljevačko Kinološko društvo, od kada je osnovano, bilo organizator velikog broja manifestacija kao što su međunarodne izložbe pasa svih rasa, specijalizovane izložbe, utakmice lovnih pasa, kao i da će se potruditi da i u budućnosti nastave sa radom istim tempom.

Na 22. Nacionalnoj izložbi pasa svih rasa mogućnost izlaganja imali su svi rasni psi koji imaju rodovnik izdat od Кinološkog saveza Republike Srbije ili rodovnik izdat od inostranih kinoloških organizacija koje su priznate od Međunarodne kinološke federacije (FCI).

Psi su se takmičili u devet kategorija odnosno razreda, i to: bebi razred (od 3-6 meseci), razred najmlađih (6-9 meseci), razred mladih (9-18 meseci), intermedia (od 15 do 24 meseca), razred zrelih (preko 15 meseci), razred radnih pasa (preko 15 meseci), razred šampiona (psi koji imaju titule nacionalnog ili internacionanog šampiona), parovi i odgajivačka grupa.