Kraljevo obeležilo Dan državnosti Srbije


U znak sećanja na dan kada je podignut Prvi srpski ustanak 1804. godine u Orašcu odnosno kada je 1835. godine izdat prvi Ustav Кnjaževstva Srbije – Sretenjski ustav, Grad Kraljevo je obeležiо Dan državnosti Srbije.

Cveće i vence, na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine položile su delegacije Grada, Raškog upravnog okruga, Vojske i Policije. Vence su položili i pripadnici Društvа za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“, boračkih udruženja, organizacija… Vatrogasni orkestar „27. septembar“, himnom Srbije i zvucima „Posmrtnog marša“, tradicionalno је ispratio odavanje pošte borcima za našu slobodu i demokratiju.


Verski praznik Sretenje Gospodnje od 2002. godine u Srbiji se obeležava i kao državni praznik, u znak sećanja na 1804. godinu i Prvi srpski ustanak i 1835. godinu i donošenje prvog modernog ustava u Srbiji, koji je po ovom danu i nazvan – Sretenjski.


– Sretenjski ustav je donet po ugledu na tadašnji francuski i belgijski ustav i predviđao je podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Podrazumevao je značajna građanska i politička prava, slobode koje su mnogo značile za državu u nastajanju. Međutim, međunarodnim silama nije odgovarao ovakav ustav i on je veoma kratko trajao. Ipak, opstala je slobodarska misao srpskog naroda, borba za slobodu, nezavisnost, za samostalnost. To je ono što nas i danas krasi. I u današnje vreme srpski narod i država Srbija u teškim međunarodnim okolnostima pokušavaju da se izbore za samostalno odlučivanje o najvažnijim unutrašnjim pitanjima, ali i o spoljno-političkom položaju Srbije – rekao je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Tada je definisana i naša zastava – trobojka i grb, čime je garantovana i definisana nacionalna emancipacija i državna samostalnost.

Sretenjski ustav donet je 15. februara 1835. godine u Kragujevcu i potpisalo ga je 220 zvaničnika. Ustav je kratko trajao jer je ukinut 11. aprila, pedeset dana od donošenja, na intervenciju velikih sila – Turske, Austrije i Rusije, ali ostalo je zabeleženo da je to bio prvi ustav nezavisne moderne srpske države.