Kraljevčani ponosni na malu Anđelu


Anđela Muždeka, učenica OŠ „Jovan Cvijić“ u Sirči, bila je jedna od predstavnica Srbije i Kraljeva na „Hippo“ olimpijadi iz engleskog jezika u Rimu. Učenica šestog razreda iz Kraljeva u konkurenciji od oko 83.000 dece iz čitavog sveta uspela je da osvoji veliko 14. mesto.

Anđela kaže planira da jednog dana postane nastavnica engleskog jezika ili programer. Što se tiče takmičenja, dodaje da samo po sebi nije bilo previše teško, tj. da joj je jedino gramatika malo zadavala muke.

– Iz Italije je sam, osim dobrog plasmana, ponela i divne uspomene i nova prijateljstva, koja sam stekla tokom takmičenja – kaže devojčica.

Čestitke i od predstavnika Grada

Kako bi lično čestitao na uspehu, predsednik PO grada Kraljeva Predrag Terzić posetio je školu gde se sastao sa Anđelom.
– Takmičiti se u finalu sa oko 223 dece iz celog sveta i pritom osvojite 14. mesto je zaista neverovatno. To je kao da osvojite svetsko prvenstvo u nekom sportu. Od tolikog broja dece, uspelo je dete iz Kraljeva, iz malene Sirče, i to je Anđelin uspeh, ali i njene porodice, učitelja, nastavnika, kao i njenih školskih drugova koji su jako ponosni na nju – ponosno je naglasio Terzić.

On je podsetio i na činjenicu da je Grad u prethodnih nekoliko godina mnogo uloženo u školu u Sirči zahvaljujući kojim škola sada ima potpuno novi izgled.
„Grad, direktor i nastavnici su mnogo truda uložili da ove prostorije danas bile funkcionalne za svu decu iz Sirče. Važno je imati dobre uslove, ali treba imati i dobru decu koju možete da učite, a deca iz Sirče su izuzetna i uspešna – poručio je predsednik Privremenog organa grada Kraljeva.

Anđelin uspeh nije iznenađenje


Profesorka engleskog jezika Radica Tomić, Anđelina mentorka, kazala je da je ovaj uspeh nije iznenadio jer je ona u prvi razred došla sa predznanjem engleskog jezika koji je bilo nemoguće ne primetiti.

– Anđela još od trećeg razreda učestvuje na ovom takmičenju i uvek joj je malo falilo do samog finala, za koje je, ove godine, uspela da se izbori. Takmičila se u kategoriji „hippo 1“, jer je u tom trenutku bila učenica petog razreda, u kojoj je bilo 23.000 dece, od kojih je 52 učesnika došlo do samog finala – kazala je profesorka Tomić.


Direktor OŠ „Jovan Cvijić“ Ivan Radosavljević ističe da je ponosan što učenici zajedno sa nastavnicima škole, postižu odlične rezultate na brojnim takmičenjima.
– Pored Anđele, prošle godine učenik osmog razreda naše škole Pavle Igrutinović osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture. Izuzetno sam ponosan na sve svoje učenike i zaposlene u školi i iskreno verujem da će ovaj svetski uspeh učenice iz jedne male seoske škole postati inspiracija i drugim učenicima da veruju u sebe i svoje znanje i da nikada ne odustaju od svojih ciljeva i snova – poručio je Radosavljević.

Inače, „Global Hippo asocijacija“ osnovana je 2012. godine od kada i organizuje najveće jezičko takmičenje na svetu ou više od 60 država sveta. Glavni cilj je promocija značaja znanja engleskog jezika, stvaranju i negovanju prijateljskih odnosa, razvoja takmičarskog duha i osećaja učestvovanja, a prvenstveno, ljubavi ka jeziku kod dece.