Kraljevačko uduženje „Stara Pavlica“ obeležilo slavu sv. Simeon Mirotočivi, pravoslavnim običajima do očuvanja srpskog nacionalnog identiteta

Zavičajno društvo „Stara Pavlica“ iz Kraljeva već više od 12 godina verno čuva od zaborava stare srpske pravoslavne običaje. Ovo udruženje koje broji nešto više od 100 članova obeležilo je zavičajnu slavu svetog Simeona Mirotočivog, 26. februara, u manastiru Nove Pavlice nadomak Raške.

Obeležavanje krsne slave društva započelo je služenjem svete liturgijei sečenjem slavskog kolača u manastiru Nove Pavlice, nakon čega je usledio progodan muzički program kragujevačkih umetnika iz udruženja AVIA Arhangeli Srbija.

Danijela Milanović, predsednica zavičajnog društva, rekla je da su slavu sv. Simeona Mirotočivog odabrali jer je taj datum bio najbliži njihovom osnivanju, kao i da verske obrede ovim povodom tradicionalno obavljaju u Dolini Jorgovana, baš u ovom manastiru.

  • Njega smo odabrali za našeg sveca, kao značajniju ličnost u istoriji Srbije, jer je veliki župan dva puta kršten i dva puta sahranjivan – kazala je Milanović.

Ovom prilikom kragujevački umetnici uručili su svešteniku ove svetinje pesmu na dar.

Nakon ceremonije u Novoj Pavlici, predstavnici uduženja poveli su goste iz Kragujevca u obilazak Doline vekova i jednog od najstarijih manastira u Srbiji – Stara Pavlica, gde je takođe izveden prigodan muzički program.

Inače, manastir Stara Pavlica prema zvaničnim podacima izgrađen je još 1125. godine, a nezvanično veruje se da potiče još iz 4. veka. U svojoj osnovi ima oblik jednobrodne bazilike, krstastog raspona, sa kubetom i četiri stuba. Na istočnoj strani imala je tri apside, srednja je bila najveća. Imala je trostrani oblik sa prozorima, dok su leva i desna bile manje i bez prozora. Kamen, cigla i opeka predstavljaju osnovni građevinski materijal. U Staroj Pavlici se nalaze i fragmentarno sačuvane freske, koje poseduju nesumnjivu likovnu vrednost.

Takđe, u ovom manastiru prenoćili su posmrtni ostaci cara Lazara, Lazara Hrebeljanoviča, nakon Kosovskog boja 1389. godine.

Ali da tu nije bio kraj obilaska govori i činjenica da su domačini sa gostima posetili i manastir Studenicu, koja je takođe tog dana obeležavala manastirsku slavu svetog Simenona Mirotočivog.

Inače, kraljevačko udruženje „Stara Pavlica“ osnovano je 21. februara 2011. godine sa ciljem da neguje i čuva srpske pravoslavne običaje. Ovo udruženje u svom sastavu broji oko 100 članova, poreklom iz Raške i okolnih sela, koji se grčevito bore da očuvaju srpsku tradiciju i nacionalni identitet. Za naredni period, prema rečima predsednice Danijele, u planu je pokretanje škola pletenja, štrikanja, kao i izrade proizvoda domaće radinosti.