Kraljevački ratari još ne mogu do svojih poplavljenih njiva

Bujični potoci koji su, prošle nedelje, protutnjali u nebranjenim delovima kraljevačke opštine, povukli su se u svoja korita, ali su presekli seoske puteve i odnele mostove. Danas je počelo prijavljivanje štete od poplava, ali poljoprivrednici i dalje ne mogu do svojih njiva kako bi utvrdili kakve su posledice poplava.

Porodici Janković u Gonjem Lascu osim što im je propao novac uložen u setvu, u njive neće moći da uđu danima . Lokalna reka odnela im je i most ispred kućnog praga
Ni ispred kuće ne možemo, kud kiša tud reka odnela most, i ovde i gore, nigde ne možemo“, žali se Vladan Janković.

Lazačka rečica nije samo tekla njivama, ovom domaćinu odnela je i zasade deteline.

“Negde 10-15 ari je trenutno sada odnela, međutim mi imamo problem jer ne možemo ni preko mosta da pređemo. Danas su nam iz opštine obezbedili da možemo bar peške, inače nismo mogli ni peške jer je voda sve potkopala“, kaže Ivan Janković.

U nebranjenim delovima kraljevačke opštine, bujični potoci odneli su petnaest mostova, presekli su puteve i počistili jesenje zasade. Vode još ima u njivama, tamo gde se povukla ratari pokušavaju da koliko-toliko ublaže posledice.

“Otimamo od ovih lepih dana, šta će biti, videćemo, mora da se skloni.- Možete li traktorima? -Ide dokle može,malo stane, poguramo, promenimo“, navodi Nikola Milenković, a Milutin Miladinović dodaje: „Njiva koja je bila na izvršku može, a gde je njiva bila u ravnom još stoji voda, neće se moći još 10-15 dana. – Kukuruz stoji? – Stoji, kukuruz je borac“

Bujični potoci su u dolini Kraljeva, presekli i magistralne i regionalne puteve, u prigradskom naselju Adrani još ima i kuća u koje ne može da se uđe. Mehanizacija i radnici nadležnih službi su na terenu, a od ponedeljka krenuće i opštinske komisije za procenu štete.

izvor: RTS