Kraljevačke škole obeležile Savindan


U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save prosvetni radnici i učenici svih kraljevačkih škola upriličili su prigodan kulturno-umetnički program posvećen duhovnom začetniku srpske prosvete. Predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić je, povodom obeležavanja školske slave, prisustvovao svečanoj priredbi i rezanju kolača u Savinoj Žiči, u Osnovnoj školi „Živan Maričić“.


Terzić je podsetio da je Sveti Sava slava svake prosvetne ustanove – vrtića, osnovne i srednje škole, fakulteta i univerziteta, ali i slava svake srpske porodice.
-Okupili smo se u Žiči da se setimo prvog srpskog arhiepiskopa, ali i diplomate, čoveka koji se borio i za državu i za crkvu, koji je u sebi, i u svojoj porodici, sjedinio državu, narod i veru u Boga – istakao je Terzić.
On je ocenio da je Osnovna škola „Živan Maričić“ odličan primer ulaganja u obrazovanje i reprezentativne vaspitno-obrazovne ustanove.
– U Žiči imamo čime da se pohvalimo. Ovo je sigurno jedna od najuređenijih osnovnih škola na teritoriji grada Kraljeva. Uspeli smo da, zajedno sa tadašnjim Ministarstvom omladine i sporta, izgradimo i novu, savremenu, fiskulturnu salu, kao i da uredimo prostor između škole i sale – kazao je Terzić iskazujući nadu da će i u narenom periodu nastaviti sa uspešnim razvijanjem ove škole.Direktorka škole Jelena Stefanović, kazala je da škola, koja je izdanak velike Žiče, ima posebnu potrebu za nastavljanjem tradicije i održanjem svetosavlja.

Svetosavski duh vraća na pravi put

– U vreme velikih iskušenja za školu i prosvetu, svetosavski duh je ono što nas, ipak, održava i vraća na pravi put. Svi mi težimo i, nadam se uspešno, pratimo put koji je za nas odredio naš svetitelj. Sveti Sava – poručila je direktorka.
Svečani program, pod nazivom „Sveti Sava svome rodu“ počeo je rezanjem slavskog kolača i svetosavskom priredbom. To je ujedno bila i prilika da se nagrade najuspešniji učenici koji su pobednici literarnih i likovnih konkursa u organizaciji škole povodom Savindana.


Osnovna škola „Živan Maričić“ u Žiči stara je više od 130 godina. Nastala je iz manastira Žiča gde je Sveti Sava, još na početku XIII veka, učio prve đake. Današnji naziv dobila je nakon Drugog svetskog rata po bivšem učeniku Živanu Maričiću, komandantu Četvrtog kraljevačkog bataljona, koji je stradao prilikom pokušaja proboja preko reke Drine. Ovu modernu obrazovnu ustanovu danas pohađa 398 učenika.

foto: fb stranica Predrag Terzić