Konstitutivna sednica u Kraljevu pre 4. februara

Članovi Privremenog organa grada Kraljeva grada Kraljeva na današnjoj sednici usvojili su rešenje kojim se dr Predrag Terzić, predsednik ovog tela ovlašćuje da sazove konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kraljeva.

Petog januara na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije objavljeno je rešenje o dodeli odborničkih mandata posle izbora 17. decembra.

Po zakonu, konstitutivnu sednicu nove lokalne skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji, tako da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata, ali Privremeni organ je 1. novembra prošle godine doneo rešenje o prestanku mandata dotadašnjem predsedniku gradske skupštine Nenadu Markoviću.

On bi, da su održani redovni lokalni izbori, sazvao konstitutivnu sednicu nove skupštine, ali u obrazloženju za donošenje današnjeg rešenja  navedeno je da je „nakon raspuštanja lokalne skupštine i obrazovanja Privremenog organa, obavljanje tekućih i neodložnih poslova iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa grada Kraljeva, do konstituisanja Skupštine i izbora izvršnih organa nakon izbora, preuzeo Privremeni organ“.

Predsednik Privremenog organa, između ostalog, navodi se, „predsedava sednicama, i stara se o pravilnoj  primeni odredaba poslovnika“, zbog čega je Privremeni organ odlučio da ovlasti svog predsednika da sazove Konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kraljeva u roku od 30 dana od objavljivanja rešenja o dodeli mandata. Kako je rešenje o dodeli mandata objavljeno 5. januara, zakonski rok za sazivanje sednice ističe 4. februara.

Podsećamo, u Kraljevu lista Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane ima 33 odbornika, lista Ivan Matović-Starosedeoci, Novo lice Kraljeva, Ne damo Ibar, Spasimo Studenicu 12 odbornika, osam odbornika ima lista Srbija protiv nasilja Miroslav Miki Aleksić-Marinika Tepić, po sedam liste Lokalni front – Predrag Voštinić i lista SPS-JS – Ivica Dačić premijer Srbije, a tri odbornika imatlista  Nada-Nacionalno demokratska alternativa-Nova Demokratska stranka Srbije-POKS-Vojislav Mihailović.

Vlast u Kraljevu, još uvek nezvanično, formiraće lista Aleksandar Vučić – Kraljevo ne sme da stane koja ima 33 odbornika i lista SPS-JS – Ivica Dačić premijer Srbije koja ima sedam odbornika.

izvor: krug.rs