Jubilarna – 10. Štraparijada u Cvetkama

Štraparijada u selu Cvetke nedaleko od Kraljeva jubilarni – deseti put okupila je uzgajivače i ljubitelje konja iz cele Srbije, od Vlasotinca do Sombora, Sjenice, Valjeva… ali i iz Republike Srpske i Crne Gore.
Ovogodišnje takmičenje, na kome je učestvovalo 35 parova konja, podeljeno je u četiri kategorije. Na posebno napravljenoj, obeleženoj i ograđenoj stazi, sa prostorom odvojenim za publiku, u perolakoj kategoriji konji su vukli trupce od 1.350 kilograma, u lakoj od 1.500 kilograma, u srednjoj 1.700 kilograma i u teškoj kategoriji od 1.900 kilograma.

Prema rečima predsednika Udruženja ljubitelja konja „Štrapari“ Gordana Protića, iz Cvetaka, pokretača i organizatora ove manifestacije u svom selu, to se, prema nekim pravilima, smatra realno – „ni trka ni mrtav teret“.
Pored brzine izvlačenja balvana, ocenjivano je i ponašanje konja, ali i njihovih vlasnika. Udaranje konja i upotreba biča su inače zabranjeni, dozvoljeno je samo rukom poterati konja i verbalno bodrenje.
Nagradni fond desete Štraparijade bio je 450.000 dinara, za prva tri mesta u svakoj kategoriji. Najveća nagrada je za osvojeno prvo mesto u teškoj kategoriji – 50.000, a najmanja za treće u perolakoj kategoriji – 25.000.
Zvaničnom takmičenju prethodio je revijalni deo, u kome su učestvovali mladi konji, kao i dva para mladih volova iz Murtenice kod Nove Varoši.
Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, s obzirom na sve veći broj učesnika i posetilaca iz godine u godinu, smatra da će organizatori i narednih godina uspešno organizovati takmičenje u Cvetkama, a Grad Кraljevo će, kako je istakao, uvek pomagati ovakve manifestacije. On je izrazio zadovoljstvo što je ova neobična manifestacija u ovo lepo moravsko selo dovela veliki broj ljubitelja konja iz čitave Srbije, ali i iz Republike Srpske i Crne Gore.
Publika je, uz kupljenu ulaznicu, imala obezbeđen besplatan sendvič sa mesom vola pečenog na ražnju tokom manifestacije.

Gordan Protić je posebno zahvalio Lazu Dukiću iz Drakčića, koji je bika poklonio, kako je rekao, „od srca“. Takođe, organizator i domaćin Štraparijade u Cvetkama zahvalio je Gradu Кraljevu i gradonačelniku na pomoći u organizaciji ovog događaja koji okuplja ljubitelje tradicije i plemenitih životinja, budući da je Grad, iz Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na svojoj teritoriji za ovu godinu, izdvojio sredstva za pomoć u organizaciji manifestacije. Pored Grada, brojni sponzori pomogli su, i novčano i materijalno, održavanje jubilarne cvetačke Štraparijade.
Učesnike i brojnu publiku zabavljao je Orkestar „Šumadinci“ iz Kraljeva.