Još jedno priznanje za Opštinu Vrnjačka Banja

U hotelu „Zepter“ u Vrnjačkoj Banji, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Stalna konferencija gradova i opština, organizovali su svečanu ceremoniju dodele Godišnje nagrade za najbolje opštinske/gradske uprave u primeni principa dobrog upravljanja u 2022. godini. Nagrade su dodeljene u četiri kategorije, a najbolje lokalne samouprave su Grad Kragujevac (kategorija: Efikasnost i delotvornost), Opština Sokobanja (kategorija: Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave), Grad Vranje (kategorija: Odgovornost i vladavina prava) i Opština Vrnjačka Banja (kategorija: Ravnopravnost i anti-diskriminacija).

Nagrade je uručio, ministar Aleksandar Martinović koji je poručio da će ministarstvo i u buduće podržavati loakalne zajednice u merama da se olakša funkcionisanje građana u ostvarivanjima svojih prava.

Nagrada u kategoriji Ravnopravnost i anti-diskriminacija dodeljena je Opštini Vrnjačka Banja, a predsednik opštine Boban Đurović u svom obraćanju istakao je da je ponosan na lokalnu administraciju, koja je tokom prethodnih godina realizovala mnoge projekte i ideje a, sve u cilju lakšeg, bržeg i boljeg funkcionisanja građana. Podsetio je da ovo nije jedina prva nagrada, jer je opština Vrnjačka Banja i prošle godine nagrađena od nadležnog ministarstva za primer dobre prakse „Transparentnosti budžetskog procesa i spovođenja javne rasprave“.

U ime ministarstva, ministar Martinović, pobednicima konkursa je dodelio sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti stiču pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,5 miliona dinara. Osim finansijskih sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju dodatne podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, SKGO pobednicima konkursa donira opremu, dobra i/ili radove na osnovu predložene namene. Ukupan nagradni fond iz SKGO izvora finansiranja iznosi 4,5 miliona dinara koji će u jednakim iznosima od 1.125.000 RSD biti raspodeljen na četiri pobednika konkursa.