Izložba za 20 godina Umetničke škole

Umetnička škola u Kraljevu i dalje je jedna od malobrojnih škola u Srbiji koja se bavi obrazovanjem u oblasti likovne umetnosti i dizajna. Kao najmlađa škola te vrste u regionu (osnovana je 2004 godine), a deseta srednjoškolska ustanova u Kraljevu, ove godine prestaje da bude tinejdžerka i slavi svoj 20. rođendan.

U galeriji Kulturnog centra u Ribnici otvorena je Godišnja izložba „Inicijative” učenika ove škole. Ana Zečević, urednica Redakcije za likovnu umetnost Kulturnog centra, ocenila je na otvaranju izložbe koju čine radovi likovnih tehničara, tehničara dizajna grafike i tehničara dizajnera enterijera i industrijskih proizvoda „da je neophodno mladim umetnicima omogućiti korišćenje adekvatnog izlagačkog prostora i podršku kulturnih ustanova na njihovom razvojnom putu“.

O izložbi i Umetničkoj školi govorili su i istoričar umetnosti Slobodan Jelić, profesor Boban Bosić, direktorka škole Aleksandra Popović i načelnica Školske uprave Bojana Marinković.

Prema oceni Slobodana Jelića izloženi radovi mladih umetnika puni su sučeljavanja nesvesnog i čulnog, kojima otkrivaju svoj „mikro svet” upoznajući tako i sami sebe:

– Ogromnim entuzijazmom učenika i profesora nastala je jedna „humanistička pobuna”, koju pokreće umetnost i koja se može nazvati „izvorom nove svetlosti”, nastala iz poezije, slobode i ljubavi.

Bojana Marinković, načelnica Školske uprave Kraljevo istakla je značaj postojanja Umetničke škole bez koje Kraljevo ne bi bilo isto.

Profesor Boban Bosić ocenio je da je vizuelni identitet Umetničke škole prepoznatljiv zahvaljujući talentovanim učenicima, ali i kreativnim i posvećenim profesorima.

Tradicija duga 15 godina

Direktorka Aleksandra Popović, pored reči zahvalnosti Školskoj upravi, Kulturnom centru „Ribnica“ Kraljevo, profesorima, a pre svega đacima, dala je predlog da Godišnju izložbu „Inicijative”, od ove godine otvaraju, pored organizatora, i učenici Umetničke škole:

–  Naša izložba već 15 godina je tradicionalna u organizaciji Kulturnog centra, a đaci škole predstavljaju se u gotovo svim likovnim izrazima, od crteža, fotografije, grafike, dizajna, plakata. U skladu sa imenom „Inicijative“, naša ideja je da izložbu otvori predsednica Đačkog parlamenta, jer želimo da postaknemo omladinski aktivizam.

U godini jubileja Umetničke škole u Kraljevu ovo je treća izložba, a organizovane su i brojne radionice i izleti.

Sav naš rad doprineo je da ove godine već u februara imamo veliki broj učenika na pripremnoj nastavi, a sada ih je već 26 i nadamo se da će svi ti osmaci postati naši đaci. Sve to doprinosi ugledu naše škole i omogućuje vidljivost rada našeg kadra koji je stručan o čemu svedoče brojna priznanja i komentari profesora sa likovnih i akademija primenjenih umetnosti zbog rezultata naših bivših učenika na prijemnim ispitima tih visokoškolskih ustanova – kazala je direktorka Umetničke škole.

Izložba je otvorena u galeriji Kulturnog centra radnim danima do 31. marta.