I naredne četiri godine sa „Morave“ do Istanbula, Soluna i Tivta


U Vladi Republike Srbije potpisan je okvirni sporazum u trajanju od četiri godine za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza na takozvanim linijama u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju koje su utvrđene odlukom Vlade.
Nacionalni avio-prevoznik Er Srbija, nakon završenog tendera koji je raspisalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, biće operater na avio-linijama koje će saobraćati sa aerodroma „Morava“ u Kraljevu i „Konstantin Veliki“ u Nišu. Tender, vredan četiri milijarde dinara, odnosio se na četiri partije – gradovi u Evropi, Istanbul, Tivat i Beograd koje podrazumevaju trase na deset destinacija od kojih će tri linije biti sezonske, u periodu od juna do septembra, i sedam linija koje će putnicima biti dostupne tokom cele godine.

„Morava“ razvija turizam

– Potpisivanje okvirnog sporazuma će omogućiti svim građanima Kraljeva ali i drugim žiteljima Raškog, Moravičkog, Šumadijskog i Zlatiborskog okruga da mogu da putuju do Istanbula, a tokom letnjih meseci i do Tivta i Soluna. To će pospešiti turizam, omogućiti dalji nastavak ekonomske saradnje i značiti mnogo razvoju našeg grada – kazao je Terzić.


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić kazao je da će svi koji lete iz Niša i Kraljeva odnosno susednih gradova imati sigurnost da će narednih pet godina ove linije postojati, što je veoma važno kada je u pitanju planiranje avio-saobraćaja.

On je dodao da je subvencionisano deset linija, tri iz Kraljeva i sedam iz Niša, od čega su po dve sezonske.

– Danas u Beogradu treba izgraditi tri do četiri hotela visoke kategorije kako bismo mogli da ispratimo potrebe svih onih koji ovde dolaze, a to će se dogoditi i u Kraljevu i Nišu, i na nama je da ispratimo razvoj turističkih potencijala i avio-saobraćaja. Ovakva frekvencija avio-saobraćaja će nam omogućiti da razvijemo ne samo Niš i Kraljevo, već i okruge u kojima se nalaze – kazao je Vesić.

Izabrana avio-kompanija dužna je da od 1. januara započne letove tokom cele godine na destinacijama: Niš – Frankfurt – Han, Niš – Кeln, Niš – Ljubljana, Niš – Istanbul, Кraljevo – Istanbul i Niš – Beograd, kao i sezonske letove u periodu od juna do septembra na destinacijama: Niš – Atina, Кraljevo – Solun, Niš – Tivat i Кraljevo – Tivat.

Povezivanje Moravičkim koridorom


Ministar je najavio da će do kraja naredne godine Kraljevo biti priključeno na mrežu srpskih auto-puteva preko Moravskog koridora, jer će deo od Adrana do Preljine biti završen do kraja sledeće godine.
– U planu je i rešavanje tekućih problema na aerodromu ‘Morava’ kako bi bilo omogućeno da znatno više aviona može da sleće, a zajedno sa Evropskom unijom krećemo u rekonstrukciju pruge Stalać – Kraljevo – Rudnica, koja će biti rekonstruisana za brzine od 120 kilometara na sat, čime će Kraljevo biti na mreži naših brzih pruga. Sve ovo će otvoriti i mogućnost da se otvore i određene komercijalne linije, mimo ovih subvencionisanih, o čemu ćemo pregovarati sa Er Srbijom jer imamo dosta zahteva za letove prema Beču, kako iz Niša, tako i iz Kraljeva – izjavio je Vesić.

Terić je kazao da će po završetku dela Moravskog koridora, od Preljine do Adrana, Grad Kraljevo će biti tek treći grad u Srbiji koji će imati i aerodrom i auto-put, što će značiti novi život za naš Grad, a u tome nam mnogo pomaže i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – istakao je Terzić.