GSS u akciji spasavanja helikopterom sa Orlovih stena

Pripadnici helikopterske jedinice MUP-a Srbije i spasioci Gorske službe spasavanja (GSS), izveli su zajedničku vežbu helikopterskog spasavanje sa Orlovih stena na Kopaoniku. Ovo je najkopleksniji heli-spasilački zadatak odrađen na našem terenu sa našim posadama.

Na vežbi je učestvovalo devet spasilaca Gorske službe spasavanja, a uvežbavana je evakuacija povređene osobe sa nepristupačnog terena, tako što su spasioci, po zadatom scenariju, helikopterom spuštani na stenu korišćenjem bočne dizalice, a zatim pripremali povređenog za transport i bezbedno ga evakuisali, navodi se u saopštenju GSS.

Kako se navodi, to bi mogla da bude i realna situacija u kojoj bi se spasavali povređeni planinari, ali isto tako i žrtve saobraćajne nesreće u nekoj od klisura ili kanjona, ili bilo koja osoba povređena na nepristupačnoj lokaciji koja je udaljena od medicinske ustanove više od sat vremena.

Spasilac Gorske službe spasavanja Srbije Branislav Ćurčin, rekao je da je rađena evakuaciju povređenog sa strme stene, u planinskim uslovima, sa svim elementima koje takvo okruženje donosi i da je najvažnije da je vežba uspešno izvedena.

„I sada znamo da zajedno sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP-a možemo bezbedno da izvršimo evakuaciju sa vrlo uskog prostora, bila to stena, vrh visokog dimnjaka, kran, ili pilon mosta, ili bilo koje slično nepristupačno mesto, koje bi konvencionalnim metodama spasavanja trajalo mnogo vremena, i pitanje je da li bi se bezbedno završilo, kako po žrtvu, tako i po spasioca“, rekao je on.

Akcija uspešna u prvom pokušaju

Dodaje se da su zalaganjem pilota i mehaničara helikopterske jedinice MUP-a Srbije spasioci iz prvog pokušaja spušteni na željenu lokaciju, koja je bila na litici, gde je urađena dodatna imobilizacija povređene osobe, koja je zatim smeštena u nosila specijalizovana za helikopterski transport i pripremljena za evakuaciju.

„Povređeni je potom prebačen na helidrom, na Kopaoniku, i da je zaista bilo potrebe, da je ovo bila realna situacija a ne vežba, povređeni je mogao da odleti direktno u neki od Kliničkih centara širom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Helikoptersko spasavanje jedan je od tehnički najkompleksnijih vidova spasavanja koji zahteva stalni trening i uigravanje pilota i posade helikoptera sa Gorskim spasiocima. Do sada su helikopterski spasioci GSS ovakve zahtevne scenarije uvežbavali na specijalističkim obukama u Švajcarskoj, Nemačkoj i Rumuniji, ali ne i u Srbiji i ovo je, do sada, najkopleksniji heli-spasilački zadatak odrađen na našem terenu sa našim posadama.

foto: GSS/Dimitrije Ostojic

rts