Gradonačelnik Terzić obiša poplavom ugrožena mesta

Od početka obilnih padavina na teritoriji grada Кraljeva ekipe svih kraljevačkih javnih komunalnih preduzeća su na terenu, saniraju lokalne puteve i prilaze kućama, a uz njih i ekipe kraljevačkog Crvenog krsta, Zavoda za javno zdravlje, Veterinarsko-specijalističkog instituta čine sve što mogu kako bi pomogle građanima.

Gradonačelnik Kraljeva predrag Terzić obišao je poplavom pogođenja naselja Lasca, Drakčića i Vrdila, gde je upoznat sa situacijom na terenu. Zahvaljujući zajedničkim radom meštana i ekipa javnih preduzeća, svi putevi u Lascima su ponovo osposobljeni.

Danas se raspoložive ekipe nalaze na teritoriji Adrana, Drakčića, Vrdila, gde pomažu građanima kako bi osposobili puteve do njihovih kuća. On je dodao i da su jutros uspostavljene redovne autobuske linije ka Cvetkama, Obrvi, Lađevcima, Voljavči, saobraćaju manji autobusi s obzirom na to da se koriste obilazni putevi koji su znatno uži u odnosu na Ibarsku magistralu.

  • Imamo značajnu pomoć i ‘Koridora Srbije’ i preduzeća ‘Novi Pazar – put’. Radovi teku nesmetanom dinamikom i očekujemo da ćemo uskoro uspeti da osposobimo sve putne pravce, a pomažemo meštanima i u podasipanju puteva koji vode do njihovih kuća i privrednih subjekata. Važno je da svi koji učestvuju u radu Štaba za vanredne situacije daju pun doprinos kako bismo pomogli u uspostavljanju putne infrastrukture, a pogotovo kako bismo pomogli onim građanima čije su kuće poplavljene – rekao je gradonačelnik ističući da, usled prestanka padavina, ne dolazi do daljeg uvećanja reka na teritoriji grada, ni vodotokova drugog ni prvog reda.

Gradonačelnik je istakao da je važno da svi koji obavljaju političke fuinkcije budu na terenu. U Кraljevu su na terenu svi – počev od gradonačelnika, zamenika, pomoćnika, članova Gradskog veća, direktora svih javnih preduzeća…

„Ministar građevine, saobraćaj i infrastrukture Goran Vesić je u subotu posetio Кraljevo, a očekujem da će u narednim danima biti još poseta vladinih zvaničnika“, kazao je Terzić.

Kako ističe direktor JKP „Putevi“ Kraljevo Mirko Vuković, ekipe ovog prduzeća su od petka ujutru na terenu, tokom petka na subotu i subote na nedelju imali su aktivno i dežurstva u okviru preduzeća za potrebe eventualnih intervencija tokom noći.

  • Za ova tri dana uspeli smo da na ovom području Lasca, Pekčanice, Lopatnice, Bogutovca, Drakčića i Vrdila učinimo dosta da se omoguće prilazi ljudima do kuća. To su pre svega mali propusti odnosno mostovi manjeg raspona koji su bili oštećeni tokom bujičnih poplava, tako da smo uspeli da na nekih sedam-osam lokacija intervenišemo i omogućimo nesmetani prelaz. Veliki broj građana je prijavio štetu po raznim osnovama – za sanaciju puteva, to su pre svega lokalni putevi. Ekipe stručnjaka iz Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo i JKP ‘Puteva’ biće ovih dana na terenu i uradićemo defektažu svih pravaca koji su oštećeni, potrebnu količinu i vrstu radova koje je neophodno odraditi, samo molimo građane za strpljenje, potrudićemo se da to uradimo što pre. U zavisnosti od procene štete, predloženo je da se i druga javna i privatna preduzeća uključe u postupak i proces sanacije – izjavio je Vuković napomenuvši da su uspeli da urade privremenu sanaciju i osposobe za saobraćaj oštećeni most na opštinskom putu u Lascu koji se sada odvija nesmetano u tom delu.

U narfednom periodu biće vršeni radovi na sanaciji velikog broja putnih pravaca na nekategorisanim putevima koji su oštećeni, gde će morati da se radi i potporne konstrukcije, potporni zidovi, gabioni i druge vrste radova.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Mišo Kolarević je obavestio građane kojima je voda prodrla u objekte – stambene, pomoćne ili objekte za držanje životinja, da preko svojih predsednika mesnih zajednica to prijave, a informacija će biti prosleđena Gradskom štabu za vanredne situacije i iza toga će se pristupiti planskoj asanaciji terena tih objekata. Ekipe Zavoda za javno zdravlje su već na terenu, gde su za to stvoreni uslovi.

Član Gradskog veća grada Kraljeva Radoica Kočović podsetio je da na šalterima u lokalnoj samoupravi postoje odgovarajući obrasci koji su propisani, na kojima se prijavljuje šteta, koji će biti dostupni svim građanima, ali je prethodno neophodno da izveštaji o prijavi štete na infrastrukturi budu na vreme dostavljeni Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta kako bi Grad usvojio izveštaj u skladu sa zakonom i dostavio Kancelariji za obnovu i razvoj.

Miloš Dukić iz Drakčića je zahvalio gradskim čelnicima i lokalnim javnim komunalnim preduzećima na nesebičnoj pomoći koju pružaju meštanima u ovoj elementarnoj nepogodi. On je izrazio nadu da će uspeti da zajedničkim snagama otklone sve posledice koje su nastale od ovih bujičnih poplava napominjući da je u Drakčićima voda prodrla u 10-12 domaćinstava, kao i u pomoćne objekte.