Grad Kraljevo danas obeležava svoj Dan

Grad Kraljevo danas, 7. oktobra, obeležava svoj Dan – Kraljevdan. Tim povodom, u Narodnom muzeju Kraljevo biće održan naučni skup „Kosovo i Metohija u XX veku (Istorijsko-geopolitički osvrt)“ sa početkom u 12 sati, dok će sat kasnije biti održana i Svečana akademija u Multimedijalnom centru „Kvart“.

Ovaj Dan praznuje se u znak sećanja na 7. oktobar 1228. godine kada se upokojio prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani koji je i krunisan u manastiru Žiča nadomak grada na Ibru.

Oktobarska nagrada za 2023. godinu, kao najviše gradsko priznanje, na svečanoj sednici biće dodeljena dr Mariji Milenković za naučni rad i dostignuća u oblasti medicine, dok je zvanje počasnog građanina zavredio Hadži Momir Bakračević za višegodišnju međunarodnu i nacionalnu promociju Kraljeva.

Diplome zaslužnih građana dobiće Kosta Kolarević za uspehe i promociju atletike, Radoš Raša Pavlović za negovanje tradicionalne muzike, Jelena Radenković za očuvanje porodičnih vrednosti i posthumno Nebojša Simović, preminuli načelnik Raškog okruga, za dobročinstvo i doprinos razvoju kraljevačkog kraja.

Ovom prilikom biće uručena priznanja zaslužnim ustanovama, organizacijama i sportskim klubovima, a posebna nagrada „Milomir Glavčić“ za podsticaj humanosti namenjena je Društvu dobrovoljnih davalaca krvi JKP „Putevi“ iz Kraljeva.