Fondacija „Dajana Paunović“ u poseti Kraljevu

Fondacija „Dajana Paunović“ u poseti Kraljevu: tribina o učešću žena u politici i pomoć porodicama na seoskom području sa više dece Interaktivni razgovor u formi tribine i kreativna medijska radionica odnosno Interaktivni društveni dijalog GLAS ŽENA – DA SE ČUJE!, u organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“, održan je u Gradu Kraljevu. Sa ciljem podsticanja društvenog aktivizma kod ženske populacije u Republici Srbiji, tokom razgovora, učesnice su mogle da iznesu svoja stremljenja, potrebe i viđenja društvenog razvoja, pre svega lokalne zajednice u kojoj žive.

Cilj dijaloga je da se stavovi žena čuju i da ih prepozna kako lokalna samouprava, tako i šira javnost i celokupna zajednica. U interaktivnom razgovoru učesnicama je ukazano na mogućnosti koje im lokalna samouprava i savremeni digitalni mediji i društvene mreže pružaju u promociji njihovih stremljenja, profesionalnoj afirmaciji i podsticanju društvenog aktivizma.
Osnivač i direktor Fondacije „Dajana Paunović“, koja se već dve godine bavi osnaživanjem žena, istakla je da i u Vladi Republike Srbije ima više od 50 odsto žena.
„Drago mi je da smo se pokazale kao odgovorne žene, sposobne da donose ključne odluke. Na terenu smo, detektujemo probleme, pričamo o njima, rešavamo ih i, najvažnije, osnažujemo žene u svim sferama i na svim nivoima“, rekla je
Dajana Paunović.
Kako je istaknuto na tribini, značajna je uloga žena u političkom životu ne samo kao aktivistkinja, već im je omogućen i veći pristup procesu donošenja političkih odluka.
Marko Matić, predsednik Upravnog odbora Fondacije „Dajana Paunović“, kaže da žene, prema svim istraživanjima, predstavljaju temelj stabilnosti svakog društva.
„Žene su umerenije, odgovornije u politici i, naravno, niko ne traži da žene imaju nešto više od muškaraca, već da se uspostavi ravnopravnost, da nemamo rodnih predznaka u kvalifikaciji, već da isključivo lični kvaliteti, obrazovanje, radna zalaganja i rezultati u poslu budu jedini kriterijumi za imenovanje u politici. Za žene ima mnogo neiskorišćenog prostora koji je potencijal i danas, kada mnogi pokušavaju da naruše i stabilnost našeg društva, žene su nam potrebinje nego ikada u politici baš zato da bismo uložili dodatnu energiju u stabilnost. Kao što vidimo, potrebno je mnogo energije ulagati u nju, a ona je uslov svih uslova za nastavak i ekonomskog razvoja i izgradnju pravne države i napretka čitave države i društva“, rekao je Matić.


Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da Grad već sarađuje sa Fondacijom „Dajana Paunović“, a ova tribina je prilika da odbornice, predsednice mesnih zajednica, ali i druge društveno aktivne žene razgovaraju sa Dajanom Paunović i Markom Matićem o mogućnosti angažovanja žena u društvenom i političkom životu.
„Grad je u prethodnih nekoliko godina učinio mnogo na afirmaciji žena, tako da danas imamo žene koje su direktori javnih preduzeća i ustanova, koje se nalaze u Gradskom veću i Skupštini grada Kraljeva. Uveren sam da će u budućnosti još više žena biti društveno aktivno i učestvovati u političkom životu grada na Ibru. Mi ne pravimo razliku između muškaraca i žena, već smatramo da oni koji su sposobni, vredni i radni treba da zauzimaju odgovorne
funkcije u našem gradu, nebitno je da li su u pitanju muškarci ili žene“, rekao je gradonačelnik.


Prilikom posete našem gradu, predstavnici Fondacije „Dajana Paunović“ su obišli i dve porodice koje imaju više dece a koje žive u seoskim sredinama, u cilju pružanja podrške i osnaživanja – porodicu samohranog oca Tomislava Pešića iz Samaila, koji ima sedmoro dece, kao i samohrane majke Jelene Radenković iz Lađevaca, koja ima šestoro dece.
Prema rečima Matića, Fondacija im je uručila jednokratnu finansijsku donaciju kao podršku, da ih osnaži i da pošalju poruku da su to uzorne porodice i da je to model kome svi treba da teže.
„Imati više od troje dece danas nije isključivo vezano za disfunkcionalne i problematične porodice, već te porodice mogu i te kako da budu ugledne i uspešne i da ta deca postižu velike rezultate i daju doprinose u razvoju društva“, kazao je.
Prema rečima Dajane Paunović, Fondacija je već pune dve godine na terenu – po centralnoj Srbiji, Vojvodini, na Kosovu i Metohiji, a razlog posete porodici Pešić su mladi i deca.
„Nama su na prvom mestu mladi, omladina, majke, samohrane majke, majke sa više dece i očevi odnosno višedetne porodice, tako da nismo slučajno danas ovde. Želimo da vodimo računa o mladima i da pokrenemo društvenu zajednicu,
da probudimo u društvu malo empatije i humanosti, malo više da mislimo jedni na druge, jer to je zalog i naše budućnosti“, rekla je.
Tomislav Pešić, koji je posle smrti supruge ostao sam sa sedmoro dece, bez stalnog zaposlenja je, ali se snalazi da deci pruži maksimalno i da im ništa ne nedostaje. Ima dete sa posebnim potrebama i, kako kaže, svi se trude
da zajedno brinu o sestri najbolje što mogu. Prima dečji dodatak i porodičnu penziju.
„Veoma je teško preživeti, snalazimo se kako umemo. Svaka pomoć je dobrodošla. Zahvaljujem Fondaciji na pomoći“, rekao je Pešić.
Grad i Centar za socijalni rad Kraljevo su pomogali ovoj porodici sa sedmoro dece, kaže gradonačelnik.
„Tomislav Pešić se trudi da decu izvede na pravi put. Pomoć je uvek potrebna i mi svi zajedno se trudimo da im izađemo u susret. Zahvaljujem Fondaciji Dajane Paunović, koja se trudi da pomogne porodicama sa velikim
brojem dece i očekujem da ćemo i u budućnosti i dalje uspešno sarađivati“, rekao je Terzić.
Predstavnici Fondacije i gradonačelnik Kraljeva obišli su i Jelenu Radenković, u Lađevcima, majku šestoro dece i baku šestoro, a uskoro i sedmoro unučića, koja, uz pomoć dece, održava poljoprivredno gazdinstvo, gde ima 11 krava, 10 junica, osam bikova, živinu, dve krmače i nekoliko prasića.
Prema njenim rečima, poseta joj mnogo znači, da vide ljudi čime se bavi, šta sve radi i kako se bori na svom gazdinstvu, dečji dodatak nema, a deca imaju porodičnu penziju.

„Održavamo gazdinstvo, ali u poslednjih godinu dana sam morala da odstranim jedan deo stoke jer nemam sredstava da ih ishranim. Nekad je to sve bilo puno, nažalost, sada nije“, kaže Jelena dodajući da je počela i da peče prasiće i jagnjiće kako bi obezbedila novac za decu.
„Ponosna sam što časno i pošteno zarađujem svoj hleb“, ističe i dodaje da je pre pet godina dobila na korišćenje podsticajna sredstva u cilju ekonomskog osnaživanja žena sa ruralnih područja grada Kraljeva u okviru projekta
„Sprovođenje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji“ – 250.000 dinara za traku za izđubravanje.


Dajana Paunović je istakla da su porodice koje je posetila na teritoriji našeg grada zaista svetli primeri srpske porodice.
„Država je donela set pronatalitetnih mera kada je populaciona politika u pitanju. Umnogome smo postigli da osnažimo porodice i majke i da zaista uvek stavim akcenat da su nam na prvom mestu samohrane majke kao što je Jelena, koja
je zaista veliki borac. Ona je svetli primer dobre prakse da uspeva da izbalansira porodicu, decu i posao koji radi, a koji nimalo nije lak, a njen osmeh na licu nam daje nadu, govori da su te žene heroji“, kazala je Dajana Paunović naglašavajući da se Fondacija trudi da pruži pomoć majkama, samohranim majkama, porodicama sa više dece, u prilog čemu govori i orden „Svete majke Anastasije“, koji su ustanovili a koji je namenjen majkama sa troje i
više dece kako bi ih osvetlili u društvu, da žene sa više dece koje vode domaćinstvo i gde je kuća na njihovim leđima ne budu više medijski nedovoljno vidljive, neosvetljene, i da se taj njihov rad ne vrednuje i ne poštuje.