Fond za mlade talente Srbije raspisao konkurs za stipendiranje 500 studenata

Fond za mlade talente Srbije raspisao je konkurs za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo nauke, prenosi Beta.

Rok za slanje prijava je 1. novembar, a predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata.

Oni će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, u koju spada 500 univerziteta sa „Šangajske liste“ i Liste visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti koja se nalazi na sajtu Fonda.

Novina u ovogodišnjem konkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije „Medicina za generacije“ u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija Novo Nordisk.

Takođe je novo da na konkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ako im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Moguća je dostava elektronske prijave za učešće na konkursu preko usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je potreban aktivan nalog i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije.

Za instaliranje ove aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

Fond za mlade talente je tokom 15 godina postojanja dodelio više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola.