EU paketi podrške opštinama Raškog okruga

Svečana ceremonija povodom dodele paketa stručne podrške za 33 lokalne samouprave u okviru Programa „EU Exchange 6– Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“ održana je proteklog petka, a državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović je tom prilikom ukazao na značaj jačanja budžeta gradova i opština.

„Ministarstvo finansija prepoznalo je značaj jačanja lokalnih budžeta. U prethodnom periodu intenzivno smo se bavili njihovim praćenjem, kako u delu planiranja, tako i u delu izvršenja“, rekao je Stevanović.

Ovom prilikom prisutnima se obratio Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, Bojana Tošić, direktor Republičkog sekretarijata za javne politike, Martin Klauk, šef sektora II operacija, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Lokalne samouprave izabrane na osnovu javnog poziva, dobijaju pakete stručne podrške za: izradu planova razvoja, za izradu srednjoročnih planova, i za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata lokalne samouprave i to:

  • Paket podrške za izradu plana razvoja (8 LS): Ćuprija, Čajetina, Golubac, Bajina Bašta, Lajkovac, Kosjerić, Bogatić i Svilajnac.
  • Paket podrške za izradu srednjoročnog plana (10 LS): Kovin, Subotica, Loznica, Krupanj, Novi Kneževac, Boljevac, Nova Varoš, Sokobanja, Leskovac i Užice.
  • Paket podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata (11 LS): Vrnjačka Banja, Tutin, Vlasotince, Novi Pazar, Arilje, Kovin, Sombor, Raška, Medveđa, Zaječar i Babušnica.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavljanje/unapređenje sistema funkcije unutrašnje kontrole (5 LS): Boljevac, Srbobran, Lajkovac, Vrbas i Tutin.
  • Pružanje stručne podrške LS za uspostavljanje/unapređenje funkcije interne revizije (6 LS): Trstenik, Odžaci, Kanjiža, Tutin, Golubac, Sombor.

„Program ЕU Exchange 6 – Povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji“, finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, realizuje se u periodu od septembra 2021. do septembra 2024. godine, dok je vrednost donacije EU 2 miliona evra.

Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou uključene u realizaciju Programa su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) implementacioni partner.

Sprovođenje Programa ЕU Exchange 6 neposredno je u funkciji reforme javne uprave na lokalnom nivou i primene propisa iz obuhvata planskog i budžetskog sistema. U okviru Programa primenjuju se različiti modaliteti podrške LS na teme od značaja za reformu javne uprave na lokalnom nivou.